zöld ingatlanok

Zöld ingatlanok podcast sorozat

Hogyan fogjuk tudni teljesíteni az épületekre vonatkozó zéró szén-dioxid kibocsátási elvárásokat 2050-re? A DLA Piper Magyarország Zöld Ingatlanok podcast sorozatában szakértőink az ingatlanok teljes életciklusát végigkísérve – a fejlesztéstől a mindennapi használaton át, egészen egy épület lebontásáig – azt a kérdést járják körül, hogy a fenntarthatóság témaköre és maga az ESG (Environmental – Social – Governance) keretrendszere milyen kihívások elé állítja hazánkban az egyes ingatlanpiaci szereplőket.

A sorozat egyes epizódjai egy-egy szereplő nézőpontjából mutatják be a zöld ingatlanok jövőjét a hazai ingatlanpiacon.

Hallgassa meg az eddig elkészült epizódokat a SoundCloud, a Spotify, az Apple Podcast vagy a Google Podcasts felületein!
Tudjon meg többet az egyes epizódokról!

A zöldülés folyamatában diktált megfelelő tempó hosszú távú versenyelőnyt jelenthet az ingatlanfejlesztési piacon. A zöld minősítés megszerzéséről, a karbonsemleges működésről és a hazai lakóingatlanok fejlesztéséről a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat ötödik epizódjában Borbély Zoltánnal, az ATENOR magyarországi igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

 • Mit jelent a „CO2-Neutral certification” karbonsemlegességi tanúsítvány és milyen folyamat eredménye alapján kapta meg az ATENOR ezt a minősítést?
 • Hogyan néz ki az ATENOR zöld működése a hétköznapokban?
 • Hogyan jellemezhető a hazai lakóingatlan piac fenntarthatósági szempontból?

Az Európai Unió, az ENSZ és összességében a globális nagypolitika egyértelműen deklarálta, hogy a privát finanszírozó szektornak vezető szerepet szán a fenntartható gazdaságra történő átállás finanszírozásában. A banki finanszírozás, a fenntartható ingatlanok és az ESG kapcsolatáról a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat negyedik epizódjában Szege Györggyel, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-szakterületének vezetőjével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

 • Hol tart a hazai bankszektor a zöldülés folyamatában? Milyen lépések történtek eddig?
 • Milyen változást jelentenek az ESG szempontok a bankszektorban?
 • Milyen szerepe van a Magyar Nemzeti Banknak a zöldülésben?
 • Milyen minőségű és mennyiségű adat áll  rendelkezésére a zöld finanszírozáshoz?
 • Hogyan segíthetné a bankszektort, ha létezne egy egységes ESG szempontok szerinti értékelési rendszer?

Napjainkra a fenntarthatóság mind a bérlők, mind az ingatlanfejlesztők számára a minőség egyik kulcsfontosságú jellemzőjévé vált. Zöld ingatlanok podcast sorozatunk harmadik epizódjában egy épület fejlesztési folyamatáról és fenntarthatóbbá tételéről Schőmer Norberttel, MRICS, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

 • Hol tart a hazai ingatlanpiac a zöldülés folyamatában?
 • Hogyan néz ki egy ingatlan fejlesztési folyamata?
 • Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy ingatlan fejlesztése vagy felújítása során?
 • Mik a fő kihívások egy fejlesztési folyamatban?
 • Hogyan lehet összehangolni az eltérő bérlői igényeket?

A podcast sorozat második epizódjában Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd. A beszélgetés központjában a hazai kereskedelmi bérletek, a bérlői igények és elvárások állnak. 

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

 • Milyen trendek figyelhetők meg a hazai kereskedelmi bérletek piacán?
 • Mit jelent ma Magyarországon a bérlők számára a fenntarthatóság, az ESG?
 • Milyen szerepe van a bérlőknek az ingatlanszektor zöldülésének folyamatában?
 • Hogyan lehet összeegyeztetni az épületen belüli eltérő bérlői igényeket?
 • Hogyan tudja segíteni a bérbeadó a bérlőket abban, hogy az iroda használata a mindennapok során is fenntartható legyen?
 • Milyen technológiai megoldások segíthetik az épületek zöld üzemeltetését?
 • Hogyan alakult át az irodák szerepe a koronavírus és a megnövekedett arányú távoli munkavégzés következtében?

A podcast sorozat #1 – felvezető epizódjában Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője és Kui Szilárd ismertetik az ESG szempontrendszer ingatlanpiaci jelentőségét, összegzik az egyes szereplők legfőbb kihívásait és érdekeit, valamint kitérnek a zöld bérleti szerződések legfontosabb tartalmi elemeire is. A beszélgetés az alapoktól kezdve vizsgálja az ingatlanpiac sajátosságait és fenntarthatóbbá válásának folyamatát, miközben ismerteti az Európai Unió és az ENSZ szabályozási kereteit.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

 • Mit jelent az ESG és milyen jelentőséggel bír az ingatlanszektorra nézve?
 • Milyen lépésekre van szükség az ingatlanpiac átalakulásához, fenntarthatóbbá válásához?
 • Milyen szerepe van az átalakulásban az egyes piaci szereplőknek?
 • Mik a legfőbb kihívások a zöldülés során?
 • Mitől zöld egy bérleti szerződés?

Szakértők: Borbély Gábor, Kui Szilárd

Olvassa el az egyes epizódokhoz kapcsolódó összefoglalókat!

#1 Átmenet barnából világos zöldbe – úton a hazai ingatlanpiac a fenntarthatóság felé

A podcast sorozat #1 – felvezető epizódjában Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője és Kui Szilárd ismertetik az ESG szempontrendszer ingatlanpiaci jelentőségét, összegzik az egyes szereplők legfőbb kihívásait és érdekeit, valamint kitérnek a zöld bérleti szerződések legfontosabb tartalmi elemeire is.

#2 Nincs zöld épület zöld gondolkodású bérlők nélkül - vendég: Tóth Mariann

A podcast sorozat #2 epizódjában Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd. A beszélgetés központjában a hazai kereskedelmi bérletek, a bérlői igények és elvárások állnak.

#3 A fenntarthatóság a minőség záloga - vendég: Schőmer Norbert

Zöld ingatlanok podcast sorozatunk harmadik epizódjában egy épület fejlesztési folyamatáról és fenntarthatóbbá tételéről Schőmer Norberttel, MRICS, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

#4 Az ingatlanfinanszírozás lehet a zöld átállás katalizátora - vendég: Szege György

A banki finanszírozás, a fenntartható ingatlanok és az ESG kapcsolatáról a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat #4 epizódjában Szege Györggyel, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-szakterületének vezetőjével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd. 

#5 Megfelelő ritmust kell választani a zöld átálláshoz - vendég: Borbély Zoltán

A zöld minősítés megszerzéséről, a karbonsemleges működésről és a hazai lakóingatlanok fejlesztéséről a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat ötödik epizódjában Borbély Zoltánnal, az ATENOR magyarországi igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb tartalmaink

gambling
Gambling

iGaming related payment account blocking in Hungary from 1 July 2023? – A perspective of payment service providers

According to the new payment blocking rules, in case the Supervisory Authority of Regulatory Affairs (SARA) have established that an operator provided “prohibited gambling” (i.e. not licensed by the SARA) towards Hungarian players, it shall also issue a decision ordering the restriction of the payment account used for the payment of bets or winnings by the given gambling operator.

Tovább >>