zöld ingatlanok

Zöld ingatlanok podcast sorozat

Hogyan fogjuk tudni teljesíteni az épületekre vonatkozó zéró szén-dioxid kibocsátási elvárásokat 2050-re? A DLA Piper Magyarország Zöld Ingatlanok podcast sorozatában szakértőink az ingatlanok teljes életciklusát végigkísérve – a fejlesztéstől a mindennapi használaton át, egészen egy épület lebontásáig – azt a kérdést járják körül, hogy a fenntarthatóság témaköre és maga az ESG (Environmental – Social – Governance) keretrendszere milyen kihívások elé állítja hazánkban az egyes ingatlanpiaci szereplőket.

A sorozat egyes epizódjai egy-egy szereplő nézőpontjából mutatják be a zöld ingatlanok jövőjét a hazai ingatlanpiacon.

Hallgassa meg az eddig elkészült epizódokat a SoundCloud, a Spotify, az Apple Podcast vagy a Google Podcasts felületein!
Tudjon meg többet az egyes epizódokról!

A zöldülés folyamatában diktált megfelelő tempó hosszú távú versenyelőnyt jelenthet az ingatlanfejlesztési piacon. A zöld minősítés megszerzéséről, a karbonsemleges működésről és a hazai lakóingatlanok fejlesztéséről a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat ötödik epizódjában Borbély Zoltánnal, az ATENOR magyarországi igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

  • Mit jelent a „CO2-Neutral certification” karbonsemlegességi tanúsítvány és milyen folyamat eredménye alapján kapta meg az ATENOR ezt a minősítést?
  • Hogyan néz ki az ATENOR zöld működése a hétköznapokban?
  • Hogyan jellemezhető a hazai lakóingatlan piac fenntarthatósági szempontból?

Az Európai Unió, az ENSZ és összességében a globális nagypolitika egyértelműen deklarálta, hogy a privát finanszírozó szektornak vezető szerepet szán a fenntartható gazdaságra történő átállás finanszírozásában. A banki finanszírozás, a fenntartható ingatlanok és az ESG kapcsolatáról a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat negyedik epizódjában Szege Györggyel, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-szakterületének vezetőjével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

  • Hol tart a hazai bankszektor a zöldülés folyamatában? Milyen lépések történtek eddig?
  • Milyen változást jelentenek az ESG szempontok a bankszektorban?
  • Milyen szerepe van a Magyar Nemzeti Banknak a zöldülésben?
  • Milyen minőségű és mennyiségű adat áll  rendelkezésére a zöld finanszírozáshoz?
  • Hogyan segíthetné a bankszektort, ha létezne egy egységes ESG szempontok szerinti értékelési rendszer?

Napjainkra a fenntarthatóság mind a bérlők, mind az ingatlanfejlesztők számára a minőség egyik kulcsfontosságú jellemzőjévé vált. Zöld ingatlanok podcast sorozatunk harmadik epizódjában egy épület fejlesztési folyamatáról és fenntarthatóbbá tételéről Schőmer Norberttel, MRICS, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

  • Hol tart a hazai ingatlanpiac a zöldülés folyamatában?
  • Hogyan néz ki egy ingatlan fejlesztési folyamata?
  • Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy ingatlan fejlesztése vagy felújítása során?
  • Mik a fő kihívások egy fejlesztési folyamatban?
  • Hogyan lehet összehangolni az eltérő bérlői igényeket?

A podcast sorozat második epizódjában Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd. A beszélgetés központjában a hazai kereskedelmi bérletek, a bérlői igények és elvárások állnak. 

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

  • Milyen trendek figyelhetők meg a hazai kereskedelmi bérletek piacán?
  • Mit jelent ma Magyarországon a bérlők számára a fenntarthatóság, az ESG?
  • Milyen szerepe van a bérlőknek az ingatlanszektor zöldülésének folyamatában?
  • Hogyan lehet összeegyeztetni az épületen belüli eltérő bérlői igényeket?
  • Hogyan tudja segíteni a bérbeadó a bérlőket abban, hogy az iroda használata a mindennapok során is fenntartható legyen?
  • Milyen technológiai megoldások segíthetik az épületek zöld üzemeltetését?
  • Hogyan alakult át az irodák szerepe a koronavírus és a megnövekedett arányú távoli munkavégzés következtében?

A podcast sorozat #1 – felvezető epizódjában Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője és Kui Szilárd ismertetik az ESG szempontrendszer ingatlanpiaci jelentőségét, összegzik az egyes szereplők legfőbb kihívásait és érdekeit, valamint kitérnek a zöld bérleti szerződések legfontosabb tartalmi elemeire is. A beszélgetés az alapoktól kezdve vizsgálja az ingatlanpiac sajátosságait és fenntarthatóbbá válásának folyamatát, miközben ismerteti az Európai Unió és az ENSZ szabályozási kereteit.

A beszélgetés során az alábbi kérdések kerülnek megválaszolásra:

  • Mit jelent az ESG és milyen jelentőséggel bír az ingatlanszektorra nézve?
  • Milyen lépésekre van szükség az ingatlanpiac átalakulásához, fenntarthatóbbá válásához?
  • Milyen szerepe van az átalakulásban az egyes piaci szereplőknek?
  • Mik a legfőbb kihívások a zöldülés során?
  • Mitől zöld egy bérleti szerződés?

Szakértők: Borbély Gábor, Kui Szilárd

Olvassa el az egyes epizódokhoz kapcsolódó összefoglalókat!

#1 Átmenet barnából világos zöldbe – úton a hazai ingatlanpiac a fenntarthatóság felé

A podcast sorozat #1 – felvezető epizódjában Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője és Kui Szilárd ismertetik az ESG szempontrendszer ingatlanpiaci jelentőségét, összegzik az egyes szereplők legfőbb kihívásait és érdekeit, valamint kitérnek a zöld bérleti szerződések legfontosabb tartalmi elemeire is.

#2 Nincs zöld épület zöld gondolkodású bérlők nélkül - vendég: Tóth Mariann

A podcast sorozat #2 epizódjában Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd. A beszélgetés központjában a hazai kereskedelmi bérletek, a bérlői igények és elvárások állnak.

#3 A fenntarthatóság a minőség záloga - vendég: Schőmer Norbert

Zöld ingatlanok podcast sorozatunk harmadik epizódjában egy épület fejlesztési folyamatáról és fenntarthatóbbá tételéről Schőmer Norberttel, MRICS, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

#4 Az ingatlanfinanszírozás lehet a zöld átállás katalizátora - vendég: Szege György

A banki finanszírozás, a fenntartható ingatlanok és az ESG kapcsolatáról a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat #4 epizódjában Szege Györggyel, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-szakterületének vezetőjével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd. 

#5 Megfelelő ritmust kell választani a zöld átálláshoz - vendég: Borbély Zoltán

A zöld minősítés megszerzéséről, a karbonsemleges működésről és a hazai lakóingatlanok fejlesztéséről a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat ötödik epizódjában Borbély Zoltánnal, az ATENOR magyarországi igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb tartalmaink

amerikai kettős adóegyezmény felmondása
Adó | Tax

Megfojthatja a magyar innovációt az amerikai kettős adóegyezmény felmondása?

Vajon mi az összefüggés az amerikai-magyar kettős adóegyezmény megszűnése és a magyar vállalkozások technológia-fejlesztési képessége (és így a magyar gazdaság fejlődési potenciálja) között? Ha az egyezmény megszűnése miatt bizonyos típusú magyarországi innováció hátrányt szenvedhet, akkor ezt a hátrányos helyzetet vajon hogyan lehet feloldani? Milyen stratégiát kell kialakítani a magyar vállalkozásoknak a megváltozott környezetben?

Tovább >>