green finance-sustainability

Fenntartható finanszírozási formák: hol tart a szektor termékkínálata?

2021. őszén zajlott le a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása az Európai Bizottság NextGeneratioEU nevű programjának keretein belül, ami bizonyítja, hogy a fenntarthatóság a pénzügyi és tőkepiaci ágazatban is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ezzel együtt egyre több fenntartható finanszírozási lehetőség és termék jelenik meg a piacon.

Napjainkban a pénzügyi intézmények stratégiájuk részeként foglalkoznak a fenntarthatósággal és elkötelezettek abban, hogy szolgáltatásaik által minél „zöldebbé” váljon a gazdaság működése. Ennek megfelelően egyre bővül az elérhető fenntartható finanszírozási formák száma is.

Mit értünk fenntartható finanszírozás alatt?

A fenntartható finanszírozás magába foglalja az éghajlati, zöld és társadalmi finanszírozást, ugyanakkor szélesebb körű szempontokat is figyelembe vesz a finanszírozott szervezetek hosszabb távú gazdasági fenntarthatóságára, valamint a teljes pénzügyi rendszer szerepére és stabilitására vonatkozóan (International Capital Markets Association, ICMA).

Milyen fenntartható finanszírozási formák érhetők el jelenleg?

A fenntartható finanszírozási termékek környezetvédelmi és társadalmi céllal felvett kötvényekre és kölcsönökre oszthatók. A zöld kötvények, zöld kölcsönök, szociális kötvények, szociális kölcsönök és fenntarthatósági kötvények esetében a felvett összeget fenntartható, zöld (környezetvédelmi) vagy szociális célokra kell felhasználni.

A fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvények és kölcsönök tekintetében azonban a kategorizálás nem az összegek felhasználásától függ.

A fenntarthatósághoz kapcsolódó kölcsönök bármilyen célra felhasználhatók, ugyanakkor a hitelszerződés feltételei között fenntarthatóságra vonatkozó kritériumok is megjelennek. Ezek célja, hogy a hitelfelvevő profilját a fenntarthatóság szempontjából javítsák.

Hasonlóképpen, a fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvényekből származó pénzáramok is felhasználhatók általános vállalatfinanszírozási célokra és nem kizárólag fenntartható projektekhez kapcsolódnak. A kötvény pénzügyi, illetve strukturális jellemzői középpontjában a mérhető, fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú teljesítménymutatók és célok beépítése áll.

Az egyes finanszírozási formák főbb jellemzői:

 1. Zöld kötvény (Green Bond)

Bármilyen típusú kötvény, amelynek bevételeit kizárólag új, illetve meglévő zöld projektek részben vagy egészben történő finanszírozására vagy refinanszírozására fordítják, és amely összhangban van a zöld kötvények alapelveinek (Green Bond Principles – GBP) négy fő elemével: bevételek felhasználása, projektek értékelésének és kiválasztásának folyamata, bevételek kezelése és jelentés.

2. Zöld kölcsön (Green Loan)

Bármilyen típusú hiteleszköz, amelyet kizárólag új és/vagy meglévő zöld projektek teljes vagy részleges finanszírozására vagy refinanszírozására bocsátanak rendelkezésre.

3. Szociális kötvény (Social Bond)

Bármilyen típusú kötvény, amelynek bevételeit kizárólag új és/vagy meglévő társadalmi projektek részleges vagy teljes finanszírozására vagy refinanszírozására fordítják, és amely összhangban van a társadalmi kötvények alapelveinek (Social Bond Principles – SBP) négy fő elemével: bevételek felhasználása, projektek értékelésének és kiválasztásának folyamata, bevételek kezelése és jelentés.

4. Szociális kölcsön (Social Loan)

Bármilyen típusú hitel, amelyet kizárólag új, illetve meglévő társadalmi projektek (pl. megfizethető alapinfrastruktúra; alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés; megfizethető lakhatás; munkahelyteremtés) teljes vagy részleges finanszírozására vagy refinanszírozására bocsátanak rendelkezésre.

5. Fenntarthatósági kötvény (Sustainability Bond)

A bevételt kizárólag zöld és társadalmi projektek kombinációjának finanszírozására vagy refinanszírozására használják fel. A fenntarthatósági kötvények a GBP és a SBP négy fő eleméhez igazodnak.

6. Fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvény (Sustainability-linked Bond)

Bármely olyan kötvénytípus, amelynek pénzügyi és/vagy strukturális jellemzői attól függően változhatnak, hogy a kibocsátó eléri-e az előre meghatározott fenntarthatósági/környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (Environmental, Social and Governance – ESG) célkitűzéseket. A kötvény pénzügyi, illetve strukturális jellemzői attól függően változhatnak, hogy a kiválasztott fő teljesítménymutatók (KPI-k) elérik-e az előre meghatározott fenntarthatósági teljesítménycélokat.

7. Fenntarthatósághoz kapcsolódó kölcsön (Sustainability-linked Loan)

Bármilyen típusú hitel konstrukció (ideértve például a garanciakeretet vagy akkreditívet), amely arra ösztönzi a hitelfelvevőt, hogy előre meghatározott fenntarthatósági teljesítménycélokat érjen el. A bevételek felhasználása nem meghatározó a kategorizálás szempontjából és a legtöbb esetben a fenntarthatósághoz kötött kölcsönöket általános vállalati célokra használják fel. A bevétel konkrét felhasználásának meghatározása helyett a fenntarthatósághoz kapcsolódó kölcsönök a hitelfelvevő fenntarthatósági profiljának javítását célozzák azáltal, hogy a hitelfeltételeket (például a kamatfelár változását) a hitelfelvevőnek a vonatkozó, előre meghatározott fenntarthatósági célokhoz viszonyított teljesítményéhez igazítják.

A fent felsorolt termékekről bővebb összefoglaló az alábbi, az ICMA és a Loan Market Association (LMA) által publikált kiadványokban olvasható, amelyeket magunk is felhasználtunk: