zöld ingatlanok

Megfelelő ritmust kell választani a zöld átálláshoz

A zöldülés folyamatában diktált megfelelő tempó hosszú távú versenyelőnyt jelenthet az ingatlanfejlesztési piacon. A zöld minősítés megszerzéséről, a karbonsemleges működésről és a hazai lakóingatlanok fejlesztéséről a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat ötödik epizódjában Borbély Zoltánnal, az ATENOR magyarországi igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

Nagyságrendileg tíz évvel ezelőtt a fenntarthatósági minősítések megszerzése még teljesen idegen volt a hazai ingatlanpiacon, azonban mára egyre több ingatlanfejlesztő tartozik a zöld szereplők táborába.

A tíz országban jelen lévő ATENOR ingatlanfejlesztő csoport például idén kapta meg a „CO2-Neutral certification” karbonsemlegességi tanúsítványt a CO2logic minősítőtől. A CO2logic minősítő rendszer az ingatlanfejlesztések teljes folyamatát vizsgálja: környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság szempontból egyaránt elemzi az épületfejlesztést. Ezt a szintet egy három éves folyamat eredményeképpen sikerült elérnie a csoportnak.

„A fenntarthatósági törekvések sikeréhez elengedhetetlen, hogy legyen egy jól megválasztott tempója, ritmusa a folyamatnak, a részeletekben nem szabad elveszni. Az ATENOR cégcsoport egy 2030-ig érvényes, észszerűsített klímacsökkentési tervet és stratégiát dolgozott ki, amelynek keretében vállalati szinten az erőfeszítések elsősorban az energiatakarékossági intézkedésekre és a közlekedési eszközök hatásának csökkentésére irányuló lehetőségekre összpontosítanak”

Az is egyre gyakoribb, hogy egy ingatlanfejlesztő zöld kötvényekből finanszírozza jövőbeli projektjeit. A szabályozók ugyanakkor több adatot várnak a finanszírozóktól a saját portfóliójuk és a finanszírozói tevékenységük kapcsán.

„A zöld finanszírozáshoz a finanszírozó bankok nagy mennyiségű adatot kérnek be az ügyfelektől. Az ESG kapcsán az egyik legnagyobb kihívás és kérdés ugyanis, hogy valóban mérhető-e az adott tevékenység, rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségű és minőségű adat”

Az ingatlanfejlesztői fenntarthatósági törekvések és az ilyen irányú igények maguk után vonták a szakértő cégek fejlődését is. Ennek köszönhetően ma komoly verseny folyik a piacon egy-egy fejlesztői projekt elnyeréséért, ez pedig mindenkit arra ösztönöz, hogy a legtöbbet hozza ki magából.

Tovább zöldül a lakóingatlan piac is

Az MNB monetáris tanácsának döntése alapján folytatódik az energiatakarékos lakások vásárlására kedvező kamatozású hitelt nyújtó zöld hitel program, amelynek keretében további 100 milliárd forint áll rendelkezésre, viszont a hitelt igénybe vevőknek szigorúbb energiahatékonysági követelményeknek kell eleget tenniük.

„A közelmúltban tovább bővült Zöld Otthon Program nagymértékben előre lendíti a fenntartható ingatlanok iránti keresletet a lakóingatlanok piacán. Mind a kedvezményeknek, mind az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállásnak köszönhetően azt látjuk, hogy – az áremelkedés dacára – egyre hangsúlyosabban jelenik meg a fenntarthatósággal kapcsolatos elköteleződés a vásárlói preferenciákban”

A hazai lakásállomány 85 százaléka gázt használ, pedig a technológiai megoldások sokkal környezetkímélőbb alternatívát kínálnának. A geotermikus energia egyre nagyobb körben terjed el, amely hosszú távon nagymértékű fejlődést hozhat az energiafelhasználásban.

„A legtöbb új építésű ingatlan esetében hamarosan el fogunk oda jutni, hogy a két átmeneti évszakban saját magukat látják el a fűtéshez szükséges energiamennyiséggel. Ma már kijelenthetjük, hogy el tudjuk érni, hogy az energia nem vész el a rendszerekben, csak átalakul”

Szerzők: Borbély Gábor, Borbély Zoltán, Kui Szilárd

Hallgassa meg a szakértők teljes beszégetését a Soundcloud, a Spotify, az Apple Podcast vagy a Google Podcasts felületein! A felvételek az egyes logókra kattintva érhetők el!
Borbély-Zoltán-Atenor

Borbély Zoltán

ATENOR,

igazgató

Borbély Zoltán

Zoltán 2009 óta az ATENOR, a belga ingatlanfejlesztő vállalat magyarországi igazgatója. Az operatív és stratégiai irányításért, valamint egy lakó és négy iroda fejlesztési projektért felelős, melyek több mint 326.000 m2 alapterületet foglalnak magukban, beleértve a 6 épületből álló Váci Greens-t, mely Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb irodai campusa.
Ajánljuk figyelmébe a sorozat korábbi epizódjait és ezek összefoglalóit:

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!