zöld ingatlanok

Nincs zöld épület zöld gondolkodású bérlők nélkül

Az üzleti környezetben egyre több területre begyűrűző ESG-alapú működési szempontrendszer az ingatlanpiacot is elérte, és akár annak átalakulását is magával hozhatja. Mivel az Európai Unióban épületek felelősek az energiafogyasztás 40, a CO2 kibocsátás 36 százalékáért, a zöld épületek kérdésköre megkerülhetetlen a zéró karbon célok eléréséhez. De vajon milyen szerepe lehet a bérlőknek ebben? A magyarországi kereskedelmi bérletekről, a bérlők igényeiről és elvárásairól a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat második epizódjában Tóth Mariannal, a Property Market bérbeadási igazgatójával beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd.

Az ESG kérdésköre ma már minden felelős üzleti döntés meghozatala során szóba kerül, nincs ez másképp a kereskedelmi ingatlanpiacon sem. Egyre többen keresnek zöld ingatlan bérleményeket, egyre fontosabb a fenntarthatóság és a jólét megteremtése a munkakörnyezetben. Az már egy nehezebben megválaszolható kérdés, hogy mik is pontosan a bérlői igények, vagy hogy mennyivel hajlandóak többet fizetni a bérlők a zöldebb irodaházakért.

"Különbséget kell tennünk aközött, hogy csak az ingatlan vagy maga a bérlemény is zöld. Az ingatlanért a bérbeadó felel, de a bérleményeket a bérlő alakíttatja ki és működteti. Az épület fenntarthatósága akkor tud kiteljesedni, ha bérlői környezettudatosan élik a mindennapokat az irodákban. Mivel egy irodaház közműfogyasztásának hozzávetőlegesen 70 százalékát a bérlői fogyasztások teszik ki, azt mondhatjuk, hogy a bérlő az ingatlanpiac zöldülési folyamatának egyik mozgatórugója"

– emelte ki Tóth Mariann, a Property Market bérbeadási igazgatója.

Nincs zöld ingatlan fenntartható működés nélkül

„A nagy kereskedelmi ingatlanoknak legtöbbször több bérlőjük is van, akik azonban gyakran eltérő igényekkel rendelkeznek. A nemzetközi nagyvállalatok számára központilag is elvárás az ESG szempontrendszerének való megfelelés, ugyanakkor nem mindegyikük hajlandó extra árat, felárat fizetni egy olyan bérleményért, ami működésében, kialakításában támogatja a megfelelést; míg általában az átlagosan 600-700 m² területtel rendelkező kisebb bérlők számára jelenleg a bérlés és üzemeltetés költségének alacsonyan tartása a fő szempont. Ahogy a zöld ingatlanok egyre jobban teret nyernek a piacon, az eltérő bérlői igények közötti különbségek várhatóan még látványosabbak lesznek. Ez a fajta környezettudatos szemléletváltás előidézhet egyfajta piaci átrendeződést is a jövőben”

– állapította meg Tóth Mariann.

"A szellemi munkakörben dolgozó pályakezdők nagy része az irodában éli mindennapjait. Nekem ezért az a várakozásom, hogy a fiatal munkavállalóknak, a következő generációknak egyre fontosabb lesz, hogy zöld munkakörnyezetben dolgozzanak"

– tette hozzá Kui Szilárd.

„Az új ingatlanfejlesztéseknél már nem elég a hangzatos épületminősítés, a finanszírozói oldal magát a zöld, fenntartható működést, azaz az "in-use-performance"-t is vizsgálja. Ezt az elvárást azonban a fejlesztő önmagában nem képes teljesíteni, szoros bérbeadói és bérlői együttműködésre van hozzá szükség”

– emelte ki Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője.

Irodákra szükség van és szükség lesz

A járvány kezdeti szakaszában, mintegy másfél évvel ezelőtt, olyan szcenáriókat is valószínűsítettek, hogy a home office üzemmód következtében több százezer négyzetméter irodaterület kerül majd visszaadásra Magyarországon. Jelenleg azonban az látható, hogy néhány nagy nemzetközi cég csökkentette csak a területét, mások inkább a meglévő bérlemények használatát alakították át. Ma már nem csak a munkavégzésre, hanem kapcsolatépítésre, projekt megbeszélésekre alkalmas terekre van szükség, azaz az iroda “networking hub”-ként is kell, hogy funkcionáljon.

„A vírushelyzet következtében az üzemeltetők és a bérbeadók egyaránt fokozott figyelmet fordítanak a biztonságos környezet kialakítására az irodaházakban, így azt mondhatjuk, hogy a pandémia felgyorsította az ingatlanpiac fejlődését. Tapasztalatom szerint a bérlők egyre inkább visszatérnek az irodákba, mivel bíznak abban, hogy az üzemeltetők képesek egészségügyileg is biztonságos környezetet teremteni számukra”

– emelte ki Tóth Mariann.

Az ingatlanpiac zöldülése elindult és a folyamat visszafordíthatatlan

Már az elmúlt néhány hónap változásai alapján is látható, hogy az ESG szempontrendszere már most is kiemelt szerepet játszik a vállalati értékteremtésben és a hosszú távú profitábilis működésben. Az azonban még vállalati kultúra és egyéni felelősségvállalás kérdése is, hogy mekkora prioritást élvez az ingatlanpiaci döntések meghozatalakor és az épületek használata során. A következő néhány évben, amíg az ESG minősítés egységes keretrendszere kikristályosodik, várhatóan a keresleti oldalon megjelenő eltérő igények miatt több különböző típusú zöld és standard épületekre lesz szükség. Ez a trend kihívások elé állítja a kínálati oldalt, és akár át is rendezheti az ingatlanpiacot.

„A fenntarthatóság ma már nem megkerülhető szempont az üzleti működés során, de egységes keretrendszere még most alakul ki. Bár a célok mindenki számára egyértelműek alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás elérése, energiahatékonyság növelése, a bérlők számára megfelelő munkakörnyezet biztosítása , az ingatlanpiaci szereplők számára a működés során is használható standardok egyelőre még nem léteznek”

– összegezte Kui Szilárd.

Szerzők: Borbély Gábor, Tóth Mariann, Kui Szilárd

Hallgassa meg a szakértők teljes beszégetését a Soundcloud, a Spotify, az Apple Podcast vagy a Google Podcasts felületein! A felvételek az egyes logókra kattintva érhetők el!
Tóth Mariann

Tóth Mariann

Bérbeadási igazgató,

Property Market

Tóth Mariann

Mariann 2020. októberében csatlakozott a Property Market csapatához. Mint az iroda értékesítési igazgatója a BudaPart, illetve a vállalat további ingatlanfejlesztési projektjeihez kapcsolódó iroda bérbeadási tevékenység irányításáért felel.

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

amerikai kettős adóegyezmény felmondása
Adó | Tax

Megfojthatja a magyar innovációt az amerikai kettős adóegyezmény felmondása?

Vajon mi az összefüggés az amerikai-magyar kettős adóegyezmény megszűnése és a magyar vállalkozások technológia-fejlesztési képessége (és így a magyar gazdaság fejlődési potenciálja) között? Ha az egyezmény megszűnése miatt bizonyos típusú magyarországi innováció hátrányt szenvedhet, akkor ezt a hátrányos helyzetet vajon hogyan lehet feloldani? Milyen stratégiát kell kialakítani a magyar vállalkozásoknak a megváltozott környezetben?

Tovább >>