sustainability

A DLA Piper a világon az első ügyvédi iroda, aki megújuló energia alapú villamosenergia-megállapodást írt alá

A DLA Piper célja, hogy a 2021 őszén indított Science Based Targets kezdeményezés (SBT) alapján 2030-ra felére csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019/20-as világjárvány előtti szinthez képest. A célkitűzéssel összhangban, a nemzetközi ügyvédi irodák közül először, hosszú távú megújuló energia alapú villamosenergia-vásárlási megállapodást (corporate power purchase agreement; „cPPA”) kötött a brit NextEnergy Grouppal.

A DLA Piper hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodást kötött a NextEnergy Group, vezető napenergia-befektetési és eszközkezelővel. A megállapodás keretében a NextEnergy Group egy 13 MW-os napelem farmot hoz létre a nagy-britanniai Somersetben és az ott keletkező árammal a DLA Piper 15 európai és egyesült királyságbeli irodáját fogja a hálózaton keresztül ellátni.

A DLA Piper a kitűzött 50 százalékos kibocsátáscsökkentés érdekében az elmúlt időszakban számos kezdeményezést indított a fenntartható beszerzés, a tudatos utazási politika, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és a felhőalapú adatkezelés területén. A karbonsemlegesség eléréséhez a globális jogi irodák közül elsőként kötelezte el magát hosszú távú megújuló energia vásárlóként.

„Tanácsadóként tapasztaljuk, hogy a cPPA-k egyre népszerűbbek és szerepük mindinkább meghatározó a karbonsemlegességhez vezető úton. A most megkötött hosszú távú villamosenergia szerződés jól mutatja a DLA Piper elkötelezettségét aziránt, hogy innovatív megoldásokkal csökkentse szén-dioxid kibocsátását, ezáltal az ügyvédi irodák között élenjáró legyen a fenntarthatóság területén is”

– emelte ki Simon Gábor, a DLA Piper Hungary energiajogi csoportvezetője.

A cPPA, mint a fenntarthatósági törekvések előre mozdítója

A cPPA egy olyan hosszú távú, jellemzően 10-15 éves, villamosenergia adásvételi szerződés, amely közvetlenül a megújuló alapú energiatermelő és a felhasználó között jön létre, és amely lehetővé teszi utóbbi számára, hogy beszerzési kapcsolatban álljon egy termelővel tőkebefektetés, illetve akár az erőműhöz csatlakozó közvetlen fizikai vezeték (például magánvezeték) nélkül is. Célja, hogy a szereplők a hagyományos villamosenergia-ellátási megállapodások által elérhető szintnél hosszabb távon biztosíthassák az árak rögzítését.

„A napjainkban világszerte érzékelhető energiaválság egyre több terméket érint, többek között a villamosenergia árakat is. Globálisan egyre több vállalat kötelezi el magát megújuló energia alapú projektek megvalósulása mellett cPPA formájában. Büszkék vagyunk arra, hogy a DLA Piper is csatlakozott ezen vállalatok közé”

– mondta Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezető igazgatója.

Hallgassa meg a DLA Piper Hungary cPPA-k globális terjedését és hazai piaci helyzetét elemző podcastját a Soundcloud, a Spotify, az Apple Podcast vagy a Google Podcasts felületein! 
A felvételek az egyes logókra kattintva érhetők el!

A cikk szerzői:

Simon Gábor

Simon Gábor

Partner,

Energia és Beszerzések szakterület csoportvezető

Simon Gábor

Gábor a DLA Piper Hungary energiajogi és a beszerzési szakterületek vezetője. Jelentős tapasztalatokat szerzett az energiaipar szabályozási kérdéseiben és kereskedelmi gyakorlatában, rendszeresen ad jogi tanácsot többek között energiakereskedőknek, erőművi társaságoknak, energetikai berendezés gyártóknak, és rendszerüzemeltetőknek.
E-mailt küldök

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!