A COVID-19 ellenére irodaházakba fektettek a legtöbben a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon

  • Megjelent a DLA Piper Hungary ingatlanpiaci csapatának legújabb éves kiadványa, a „Real Estate Intelligence Report 2021 – Hungary”.
  • Az iroda a tavalyi tranzakciói alapján a riportban összegzi azokat a számokat, amelyek a vevői, eladói, befektetői vagy biztosítási szempontok szerint jól tükrözik a legfrissebb ingatlanpiaci trendeket Magyarországon.
  • Ezek alapján elmondható, hogy az irodaházak 2020-ban is a legvonzóbb befektetési eszközosztálynak bizonyultak a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon.

Tudta, hogy a 2020-as évben:

  • a vevői oldalon a tranzakciók 61%-a köthető a hazai befektetőkhöz?
  • az ügyletek 20%-ban az eladó valamelyik ingatlanfejlesztő volt?
  • a tranzakciók 28%-a esetében fizetett a vevő foglalót?
  • a kezességvállalás és a garancia volt a két leggyakrabban alkalmazott biztosíték az eladó által nyújtott szavatosságok biztosítására?

A DLA Piper Hungary ingatlanjogi praxisának ügyvédei a legjelentősebb tranzakcióik alapján összegyűjtötték azokat a számokat, amelyek a vevői, eladói, befektetői vagy biztosítéki szempontok szerint jól tükrözik a piaci trendeket.

Ezek alapján elmondható, az irodaházakba vetett befektetői bizalom 2020-ban is töretlen maradt. Annak ellenére, hogy a járvány miatt sokan otthoni munkavégzésre kényszerültek, a DLA Piper Hungary közreműködésével megvalósult tranzakciók mintegy 60%-ában irodaházak cseréltek gazdát. Ezen ügyletek túlnyomó többsége Budapest központjában található, „A” osztályú irodaházakat érintett, vagyis megállapítható, hogy ezek a COVID-19 járványon túl, hosszú távon is fontosak lehetnek mind a munkavégzés helyszíne, mind pedig befektetési eszköz gyanánt a piaci szereplők részére.

A pandémia 2020. márciusi felbukkanása a teljes magyar ingatlanszektorra jelentős hatást gyakorolt, azonban ezek meglehetősen eltérően érintették a különböző piaci szereplőket és vagyonosztályokat. Az iroda által menedzselt tranzakciók során általános tapasztalat volt, hogy a járvány megjelenésével gyakorlatilag azonnal eltűnt a befektetői érdeklődés a kiskereskedelmi és vendéglátóipari ingatlanok iránt, míg a logisztikai és ipari ingatlanok a figyelem középpontjába kerültek.

A koronavírus-járvány okozta kihívások és bizonytalanság miatt a beruházási volumen 2019-hez képest mintegy 20%-kal csökkent, ugyanakkor a magyar kereskedelmi ingatlanpiac továbbra is vonzotta a hazai és külföldi befektetőket. Bár előzetesen azt lehetett várni, hogy a COVID-19 miatt a külföldi befektetők nehezebben fognak tudni tranzaktálni és a hazai befektetők előnyben lesznek, mégis a hazai befektetők részesedése 2020-ban 61%-ra esett a 2019-es 72%-ról.

A további részletekért tekintse meg a Real Estate Intelligence Report 2021 – Hungary angol nyelvű kiadványát, amely elérhető interaktív és PDF formátumban az alábbi linken!


A cikk szerzője: Kui Szilárd