hitelfinanszírozási piac

„Alkalmazkodás az új normalitáshoz”: Óvatosság jellemzi a hitelfinanszírozási piacot, de a zöld-hitelek népszerűsége töretlen – Megjelent a DLA Piper Debt Finance Intelligence Report

A DLA Piper által nemrégiben közzétett Debt Finance Intelligence Report második kiadásában vizsgálja a jelen gazdasági környezetben a hitelfinanszírozási piac 2023-as teljesítményét, valamint a 2024-es évet meghatározó trendeket és a hitelezők, szponzorok és hitelfelvevők döntéseit befolyásoló kérdéseket. Összefoglalónkban szakértőink röviden érintenek néhány trendet a riport alapján.

Nem váltotta be a piaci szereplők reményeit a 2023-as év: a központi bankok folytatólagos kamatemelési politikája negatív irányba befolyásolta a tranzakciós aktivitást, így az óvatosság és kivárás továbbra is jellemzi a piacot. A jelen gazdasági környezet előnyei közé sorolható azonban, hogy a tőkeerős vállalkozásoknak lehetősége nyílik a kevésbé kompetitív M&A folyamatok révén jobb kondíciók mellett értékálló eszközökre szert tenni. A magánhitel-alapoktól a hitelpiaci részesedés növelése várható 2024-ben. Az-alapok magasabb hozamigénye viszont tovább drágítja a kölcsönöket.

Ahogy az egy bizonytalan környezetben várható volt, szektoriális megközelítésben a hitelezők továbbra is az olyan ágazatokban működő vállalkozásokra összpontosítottak, amelyek kevésbé vannak kitéve a ciklikus nyomásnak.

A középtávú várakozások szerint a szponzorok a fennálló pozícióik értékesítése helyett inkább refinanszírozási megoldásokat fognak keresni.

Egy kihívásokkal teli piacon nem meglepő, hogy az átruházhatósági rendelkezések (transferability provisions) továbbra is fókuszban vannak mind a szponzorok mind a hitelezők számára. Általánosságban elmondható, hogy a szponzorok kifejezetten törekednek arra, hogy csak lényeges szerződésszegési események tegyék lehetővé a korlátozások nélküli hitelátruházást a hitelező számára, és ebben a hitel-alapok nagyobb rugalmasságot tanúsítanak, amely változás a 2021-2022-es trendekhez képest.

Egyre nagyobb fókuszhoz jut a piacon az ESG: a fenntarthatósági szempontok vállalati stratégiákba és hitelfeltételekbe való átültetése egyre nagyobb mértéket ölt. Bár a 2023-as évet a hitelszerződések számtalan módosítása, a futamidők meghosszabbítása és a refinanszírozási megoldások keresése dominálta, a mutatók nem hazudnak: az újonnan felvett hitelek jelentős részében már jelen van legalább egy ESG teljesítménymutató. Zöld-hitelként igényelhető mind a fenntarthatósági kritériumokhoz kötött, de általános vállalati célokra fordítható kölcsön (’sustainability-linked loan’), mind a meghatározott ESG célhoz kapcsolódó kötött felhasználású kölcsön (’use of proceeds loan’). A hitelhez jutás nagyobb esélye miatt és a kedvezőbb árazás hatására 2024-re a középvállalatoknál is megfigyelhető az ESG szempontokra fordított figyelem növekedése – mind kialakítás és alkalmazás terén –, a várakozások szerint a növekvő tendencia tovább folytatódik.

Szerzők: Borbély Gábor, Takó Zsófia

Takó Zsófia

Takó Zsófia

Ügyvédjelölt,

Junior Associate

Takó Zsófia

Zsófia 2023-ban csatlakozott a DLA Piper Ingatlanjogi csoportjához ügyvédjelöltként, ahol az ingatlanjogi eseteken túl finanszírozással is foglalkozik.
E-mailt küldök

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Kapcsolódó tartalmaink

hitelfinanszírozási piac elemzés
Finance | Bankjog

Felgyorsulhat a hitelfinanszírozási piac a második félévben a DLA Piper elemzése szerint

Megakadt vagy átütemezett ügyletek, visszafogott hitelezői kedv, likviditáshiány – többek között ezekkel a kihívásokkal küzd a hitelfinanszírozási szektor a DLA Piper Debt Finance Intelligence Report 2023 című kiadványa szerint. Míg az első félévet mérsékelt dinamika jellemezte, a szakértők nagyrésze az év második felében élénkülésre számít.

Tovább >>
green finance-sustainability
ESG

Fenntartható finanszírozási formák: hol tart a szektor termékkínálata?

2021. őszén zajlott le a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása, ami bizonyítja, hogy a fenntarthatóság a pénzügyi és tőkepiaci ágazatban is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ezzel együtt egyre több fenntartható finanszírozási lehetőség és termék jelenik meg a piacon. Az egyes finanszírozási formák főbb jellemzőiről készített összefoglalót a DLA Piper Hungary.

Tovább >>