Mindössze öt év alatt lett az egyik piacvezető a hazai vállalatfelvásárlási piacon | Interjú Kovaloczy Áronnal

DLA Piper Business Advisory Kft. csupán 5 év alatt az egyik piacvezető lett a hazai vállalatfelvásárlással kapcsolatos pénzügyi tanácsadási piacon. Hogy sikerült mindez? – Erről Kovaloczy Áron ügyvezető igazgató beszélgetett a tudas.hu-val.

Az elmúlt két évben a DLA Piper Business Advisory vett részt tanácsadóként volumenét tekintve a legtöbb hazai vállalatfelvásárlási tranzakcióban. Ez mit jelent számokra lefordítva?

Az eredeti interjú
a tudas.hu oldalán jelent meg.

2022-ben és 2023-ban a globális M&A piacot folyamatosan monitorozó MergerMarket listáján előkelő pozíciót sikerült elérnünk, emellett az elmúlt öt évet összeségében nézve a DLA Piper Business Advisory volt a legtöbb sikeres hazai M&A tranzakcióban a pénzügyi tanácsadó. Ez összesen 29 sikeres 5 millió dollár feletti ügyletet jelent, ebből 8 a tavalyi évben ment végbe. Azt mondanám inkább, hogy valójában az elmúlt 5 év együttes teljesítményére vagyok a legbüszkébb.

A tranzakciók értékei sok esetben nem nyilvánosak, tehát amikor ennek nagyságrendjét kellene érzékeltetnem, inkább csak azt mondanám, hogy ezek között volt néhány milliós, de többszáz millió euró értékű ügylet is.

Minek köszönhető, hogy egy alig több mint öt éve működő cég ennyire be tudott robbanni a magyar M&A tanácsadói piacra?

Ebben szerintem két dolog volt meghatározó.

Egyrészről adott volt maga a DLA Piper brand, egy ismert és elismert nemzetközi ügyvédi iroda, amely hosszú évek óta a legsikeresebb jogi tanácsadó a hazai tranzakciós piacon.

Másfelől az én személyes karrierutam is meghatározó szerepet játszott: korábban egy nagy tanácsadó cégnél voltam pénzügyi- és tranzakciós tanácsadási vezető. A DLA Piperrel több olyan közös ügyletünk volt, ahol én képviseltem a pénzügyi tanácsadói oldalt, ők pedig a jogi tanácsadók voltak.  Már akkor is több olyan visszajelzést kaptunk az ügyfelektől, hogy ez egy rendkívül hatékony együttműködés.

Idővel elindult egy gondolkodás arról, hogy mi lenne, ha ezt a két erősséget egyesítenénk, és egy brand alatt, de két külön cégben szorosan együttműködve közösen folytatnánk tovább a munkát, valódi integrált szolgáltatást nyújtva az ügyfeleknek. Így jött létre a DLA Piper jogi iroda mellett a DLA Piper Business Advisory Kft, az üzleti tanácsadást nyújtó cég az én vezetésemmel.

Kiemelnék egy érdekességet: a fent említett 29 sikeres tranzakció közül 15-ben a DLA Piper volt a jogi és pénzügyi tanácsadó is.

Ez a statisztika egyike azoknak a piaci visszajelzéseknek, amik arra reflektálnak, hogy integrált tanácsadói pozíciót sikerült elérnünk a magyar tanácsadói piacon. Az elmúlt 5 év valóra váltotta kezdeti elképzeléseinket és a sikeresen megválasztott működési modellünk alapvető fontossággal bír jelenlegi piaci státuszunk kialakulásában.

Ha a DLA működési modellje ilyen sikeres lett, miért nem tudott elterjedni ez szélesebb körben? Azaz, hogy egy elismert jogi iroda létrehozza a saját pénzügyi tanácsadó cégét, vagy fordítva.

A brand persze egy nagyon fontos feltétel: szükség van egy erős márkára ahhoz, hogy bizonyos méretű ügyletekben és ügyfelekkel tudj dolgozni. A magas presztízsű brandek közötti versenyt viszont már nagyon nagy részben a személyes dolgok döntik el.

A tanácsadás alapvetően egy „people’s business”.

Azok a szenior kollégák, akikkel együtt kezdtünk el dolgozni 5-6 évvel ezelőtt és akik menet közben csatlakoztak, mind tapasztalt Big4 háttérrel rendelkező tranzakciós tanácsadók, üzletértékelők, pénzügyi modellezők.

Az ”egyablakos” kiszolgálás mellett megkülönböztet minket másoktól az is, hogy mi mindig minden projekthez egy szenior csapatot delegálunk. Kerüljük, hogy junior kollégákból álló csapat vigye végig a projekteket, amitől sokszor joggal érezheti úgy az ügyfél, hogy neki kell útmutatást nyújtania, ahelyett, hogy ő kapna magas minőségű szolgáltatást.

A csapatunkat egy belső mag, és egy nagyobb, szintén tapasztalt külső szakértőkből álló bázis alkotja. A külsős szakértőket akkor vonjuk be, ha egy adott projekt során szükség van a speciális tudásukra. Az, hogy mindig tapasztalt, mélyreható ismeretekkel rendelkező szakértők dolgoznak a projekteken, maximális hatékonyságot és ügyfélelégedettséget eredményez.

Milyen típusú tranzakciók, amelyekben a DLA Piper pénzügyi tanácsadóként részt vett? Hol használható ki leginkább a jogi és pénzügyi tanácsadás közötti szinergia?

A két terület szoros együttműködése leginkább azokban az iparágakban érvényesül hatékonyan, ahol a szabályozásnak erős a szerepe.

Mi éppen ezért elsősorban az energetika, infrastruktúra, közlekedés, gyógyszeripar, egészségügy, telekommunikáció területekre fókuszálunk.

A tranzakciók jellege szempontjából pedig szinte minden hátterű szereplőt képviseltünk már: az eladó és a vevő oldalán is dolgoztunk, legyen szó akár stratégiai vagy pénzügyi befektetőről, az egyes szereplők állami és magán szférából is érkeztek, illetve a hazai mellett volt külföldi eladó, vagy befektető – valamint a felsoroltaknak majdnem minden kombinációja.

Melyik az a tranzakció, amely eddig a legnagyobb szakmai kihívást jelentette?

Éppen a közelmúltban záródott le egy szakmai szempontból nagyon érdekes, komplex és három éve tartó tranzakció, amely a magyar, szlovén és szerb áramtőzsde integrálását tűzte ki célul.

Mindhárom tőzsde tulajdonosa a nemzeti tulajdonú átviteli rendszerirányító volt, Magyarországon a Hupx-é a Mavir.

Az ügylet lényege egy olyan entitás létrehozása, amely tulajdonolja mindhárom helyi áramtőzsdét, és ezzel az egy kézben lévő irányítással még inkább meg tudja tartani a versenyképességét a régióban.

Ebben a feladatban különösen izgalmas volt, hogy ezek a szereplők versenytársak, emiatt nem oszthatnak meg egymással információkat. Tehát úgy kellett átvilágítaniuk egymást, hogy ők közvetlenül nem láthatták egymás adatait.

Több tanácsadó is dolgozott ezen a projekten, ezért megoldásként létrejöttek tanácsadókból álló, úgynevezett „clean team”-ek, csak ők láthatták a részleteket. Ezen kívül további kihívást jelentett a rengeteg különböző politikai és üzleti érdek összehangolása.

A hazai M&A piacot tekintve, kik a legaktívabbak szereplők a hazai vállalatfelvásárlások során?

Csak hogy a legnagyobbakat említsem, a 4iG csinál tranzakciókat itthon és külföldön is, aktív szereplő az MBH Bank, a Magyar Villamos Művek, a MET és a MOL is.

Ezt a piacot is jelentősen meghatározza az állami szerepvállalás, illetve az államhoz valamilyen módon köthető szereplők.

Egészséges-e egy piacon, hogy ha túl sok az állami, vagy az államhoz köthető tranzakció és sokkal kevésbé jelennek meg független vállalati szereplők? E miatt pedig mennyire kitett a DLA Piper üzletileg a főként állam által generált ügyleteknek?

Az egész magyar gazdaságban meghatározó szerepet töltenek be az exportorientált nagyvállalatok.  Nem nagyon van erős kis – és középvállalkozási szektor, és nem könnyű olyan magyar magántulajdonú céget mondani, ami külföldön is sikeres.

Magyarországról – és nagyrészt egész Kelet-Európából – hiányoznak az 50-100-200 millió dollár méretű, hosszú ideje, akár több generáción át magántulajdonban lévő cégek, ezáltal tranzakciós ügyletek is kevésbé vannak ebben a szegmensben.

Vannak persze kisebb volumenű ügyletek, azonban mi ezekben jellemzően nem veszünk részt. A néhány millió eurós tranzakciókkal mi jellemzően nem foglalkozunk, nem erre fókuszálunk, de vannak olyan hazai tanácsadó cégek, akik ezeknek lebonyolításában nagy szakmai hozzáértéssel rendelkeznek.

Nekünk üzleti szempontból majdnem mindegy, hogy kik a szereplők ezen a piacon.

Mi akkor vagyunk bajban, hogyha nincsenek változások a piacon, ha senki nem csinál semmit.

Hova tud fejlődni az a működési modell, amiben a DLA Piper működik?

A fő ambícióink a régiós terjeszkedés.

Azaz, hogy a hazai modellünk mintájára azokban az országokban, ahol a DLA Piper jelen van, a helyi csapatokkal létrehozzuk a pénzügyi tanácsadási tevékenységet végző lábat is, külön irodaként.

Az első lépés most Románia, ezután szeretnénk továbbmenni.

A kulcs ehhez, hogy mindenhol legyen egy megfelelő helyi partner.

Valójában csak egyetlen embert keresünk minden országban, aki aztán majd csapatot épít. Olyan valakit, aki ismeri a helyi piacot, kialakított kapcsolatrendszerrel rendelkezik és megbíznak benne a már ott működő ügyvéd partnerek.

Egyébként már most is dolgozunk külföldön, ez a terjeszkedés azért lenne előnyös, mert így tudnánk további komplex régiós ügyleteken is dolgozni a helyi partnerrel együtt.

 

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb blogcikkeink
hitelfinanszírozási piac
Finance | Bankjog

„Alkalmazkodás az új normalitáshoz”: Óvatosság jellemzi a hitelfinanszírozási piacot, de a zöld-hitelek népszerűsége töretlen – Megjelent a DLA Piper Debt Finance Intelligence Report

A DLA Piper által nemrégiben közzétett Debt Finance Intelligence Report második kiadásában vizsgálja a jelen gazdasági környezetben a hitelfinanszírozási piac 2023-as teljesítményét, valamint a 2024-es évet meghatározó trendeket és a hitelezők, szponzorok és hitelfelvevők döntéseit befolyásoló kérdéseket.

Tovább »