fogyasztóvédelem

Kötelező bolti akciózás – részletek

Nemrégiben megjelent az a kormányrendelet*, amely kötelezővé teszi a kereskedők számára, hogy 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között – akciós időszakban ismétlődő jelleggel – termékkategóriánként legalább egy termék árát az elmúlt 30 napban alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal csökkentsék. 

A kormányrendelet szerint:

  • Húsz akcióköteles élelmiszer termékkategória került megállapításra, amelyek esetében akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam.
  • Kereskedőnek minősül az, aki a TEÁOR “4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytat, és a nettó árbevétele a 2021. évben az 1 milliárd forintot meghaladta.

A kormányrendelet a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed, továbbá előírja, hogy a kereskedő köteles az árcsökkentéssel érintett termék vonatkozásában naponta legalább az általa a 2022. évben értékesített átlagos napi mennyiség árusítására. Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi, amelyek megsértése az adott esettől függően 500 000 és 3 000 000 forint közötti bírságot vonhat maga után.

Az akciótartási szabályoknak való megfelelés érdekében a kormányrendelet azt is rögzíti, hogy – a hatályban lévő főszabállyal** ellentétben – a beszállító által számlázott átadási ár (vagy saját előállítású termék esetén az önköltségi ár) alatti értékesítés nem minősül tisztességtelen forgalmazói magatartásnak: ennek folytán a kereskedők nem számíthatnak elmarasztalásra abban az esetben, ha a beszerzési ár alatt értékesítik a fogyasztók felé a szóban forgó termékeiket. Ugyanakkor a kereskedőknek továbbra is kellő körültekintéssel kell eljárniuk, hiszen a kormányrendelet az akciótartási kötelezettséggel összefüggésben a kereskedők részéről a beszállítói szerződés módosítását, megszüntetését vagy újrakötését már tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősíti.

– emelte ki Virág Péter, a DLA Piper Hungary Versenyjogi csoportjának szenior ügyvédje.

A fentiek hatékony ellenőrzését elősegítendő országos online árfigyelő adatbázis is elindul 2023. július 1-jétől, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal fog működtetni. Az árfigyelő rendszer több mint 60 termékkategóriában szereplő kulcsélelmiszer napi és törzsvásárlói árait tartja majd nyilván (kereskedőnként és üzletenként). Az árfigyelő adatbázisban tárolt adatok nyilvánosan elérhetőek lesznek, az archivált adatokhoz pedig a napokban megjelent kormányrendeletben*** meghatározott állami szervek (ideértve többek között a fogyasztóvédelmi hatóságot) kapnak csak hozzáférést. Lényeges továbbá, hogy azok a kereskedők kötelesek a rendszerbe adatot szolgáltatni, amelyeknek a nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, de a kereskedők számára az önkéntes csatlakozás lehetősége is nyitott.

– tette hozzá Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary Versenyjogi csoportjának partnere.

Akcióköteles termékkategóriák

Szerzők: Marosi Zoltán, Virág Péter

marosi zoltán

Marosi Zoltán

Partner,

Versenyjogi csoport társvezető

Marosi Zoltán

Zoltán a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője. Praxisának fókuszában a magyar és uniós versenyjog, a fogyasztóvédelmi jog és a közigazgatási perjog áll. Számos szakcikket és könyvrészletet publikált versenyjogi, kereskedelmi jogi és európai uniós jogi tárgykörökben. A Magyar Versenyjogi Egyesület tagja, az International Bar Association Versenyjogi Bizottságának tisztségviselője.
E-mailt küldök

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb versenyogi blogcikkeink

HIVATKOZÁSOK
* A Kormány 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelete a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről

** A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóival szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény – 2009. évi XCV. törvény, (Tfmtv. 3. § (2) bekezdés q) pontja)

*** A Kormány 163/2023. (V. 8.) Korm. rendelete az árfigyelő rendszer létrehozásáról és működéséről