Töretlen a befektetői kedv, de fokozott az óvatosság

2022 a geopolitikai feszültségek, a magas kamatok és az elszálló infláció éve volt szerte a világban, amely a 2021-es év után erős visszaesést eredményezett a vállalatfelvásárlási piacon. A minden idők legaktívabb tranzakciós éve után bekövetkező csökkenés hátterében álló közgazdasági tényezőkről a DLA Piper Hungary tranzakciós szakértői készítettek összefoglalót.

Míg a 2021-es év főként a pandémiáról szólt, addig 2022-ben az M&A tranzakciós piacokra a geopolitikai feszültségek voltak a legnagyobb hatással. A két év vonatkozásában több tényező esetében is jelentős különbségek figyelhetőek meg, azonban gazdasági szempontból a tavalyi piackép sok tekintetben hasonlít arra az állapotra, amit a Covid-19 okozott egy évvel korábban.

2021 – pandémia – rekordév a vállalatfelvásárlások piacán

A járvánnyal járó bezártság és ennek következtében az ellátási láncokban történt fennakadások magukkal hozták a fogyasztás mértékének visszaesését. A kiadások ily módon, és nem gazdasági okból történő csökkenése, valamint a hosszú ideje alacsonyan tartott kamatok a befektetési aktivitás növekedését eredményezték. A tranzakciós aktivitás egyes szektorokban kiemelkedően magas volt, ilyenek például a TMT (technológia, média és telekommunikáció), energia, food-tech ágazatok.

2021-ben a korábbi várakozások szerint a fúziók és felvásárlások piacát iparáganként eltérő optimizmus és ezzel együtt járó aktivitás jellemezte, ezzel szemben 2022-ben egységesen visszaesett a befektetési kedv minden ágazatban.

2022 – geopolitikai feszültségek – bipoláris M&A piacok

Ugyan az év első felében még kitartott az előző időszak lendülete, a második hat hónapban a romló geopolitikai helyzet miatt továbbra is fennálló alacsony fogyasztás, az ellátásilánc-zavarok, az elszálló infláció és a kifejezetten magas kamatok következtében jelentősen csökkent az M&A aktivitás 2021-hez képest.

A magas infláció, a növekvő kamatkörnyezet és az egyes régiókban gyengülő valuták megnövelték a tranzakciók költségszintjét, ez pedig általánosságban véve kevesebb M&A ügyletet eredményezett. Nagy visszaesés leginkább az ún. mega-dealek esetében volt tapasztalható a bizonytalan piaci környezetnek köszönhetően.

„2021-ben az alacsonyan tartott kamatok és a fiskális beavatkozások, mint például a nagy amerikai állami eszközvásárlási programok fűtötték a gazdaságot, azonban a 2022-ben bekövetkezett kamatemelkedés és az állami szerepvállalás csökkenése nagy kontraszthoz vezetett a két év összehasonlításában”

– mondta el Kovaloczy Áron, a DLA Piper pénzügyi és üzleti tanácsadási szolgáltatást nyújtó magyar leányvállalata, a DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elszálló energiaárak, amelyekre már 2021-ben is lehetett számítani, komoly kihívást jelentettek a magas energiaigényű szektorok szereplőinek, köztük leginkább a feldolgozóiparban és a nehéziparban tevékenykedő vállalkozásoknak, de erősen érintettek kevésbé magától értetődő szektorok is, például a magánegészségügyi szolgáltatók.

Az idei év M&A piacának fő mozgatórugói között minden bizonnyal teret kap majd a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése – döntési idők kitolódása, tranzakciós biztosítások megkötése, gyorsított üzletkötések -, illetve a kevésbé válságálló iparágakban történő konszolidációs, reorganizációs aktivitás.

„A piac lassulásának okát leginkább úgy lehet képletesen körülírni, hogy az eladók a tegnapi értékelésekre-, míg a vevők a tegnapi finanszírozásra számítottak. Ebből az ellentétes megközelítésből fakadó bipolaritás határozta meg leginkább a 2022-es év piaci trendjeit. Kérdés, hogy ez az ellentmondás 2023-ban mikor tud majd feloldódni”

– foglalta össze Posztl András, a DLA Piper Hungary irodavezető partnere.

Olvassa el korábbi bejegyzésünket is a témában!

A végletek éve volt 2022 a globális vállalatfelvásárlási piacon

Szerzők:

Posztl András

Posztl András

Irodavezető Partner,

Társasági Jogi és M&A Partner

Posztl András

András a budapesti iroda irodavezető partnere, valamint partner a társasági jogi és M&A csoportban. Széleskörű tapasztalattal rendelkezik nemzetközi, illetve hazai M&A tranzakciókkal, tőzsdei és magántőke-befektetéssel kapcsolatos jogügyletek terén különös tekintettel az energiajog, illetve médiajog ágazatokra.
E-mailt küldök

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb tartalmaink

Energetika | Energy

Where is the domestic property market heading?

Some segments of the real estate market are expected to improve slowly, while ESG considerations are becoming increasingly important, according to the DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024. Gábor Borbély, Partner, Head of the Finance and Real Estate at DLA Piper Hungary and Tamás Balogh, Counsel, Real Estate Service Stream Leader at DLA Piper Hungary present the key trends shaping the Hungarian real estate market.

Tovább >>