A kihívások ellenére is optimisták a technológiai szektor szereplői

A gazdasági nehézségek és a folyamatosan változó szabályozói környezet hatására a technológiai szektornak is egyre több kihívással kell szembenéznie, ennek ellenére az iparág szereplői továbbra is a bevételeik növekedésére számítanak – derül ki a DLA Piper legfrissebb nemzetközi kutatásából. A jogi iroda elemzése megvilágítja az olyan technológiai szektort befolyásoló tényezőket és trendeket is, mint az ESG, a kiberbiztonság vagy a fintech bevezetése.

A DLA Piper Technology Index 2022 Riport eredményei friss nemzetközi kutatáson alapulnak, amelynek keretében 350 európai székhelyű vállalat* felsővezetői osztották meg az ágazattal kapcsolatos várakozásaikat.

Optimista kilátások

A geopolitikai események, az ellátási láncok akadozása, az alapanyag- és a munkaerőhiány a technológiai szektort sem kerülték el, azonban a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az iparág ellenállónak bizonyul a nehézségekkel szemben. A felmérésben résztvevők 66%-a bevételeik növekedésére számít a következő 12 hónapban, a megkérdezettek 28%-a 6-10%-os emelkedéssel számol.

A kutatás az elmúlt időszak, különösen a Covid-19 járvány hatásait is igyekezett részletesebben feltárni. A felsővezetőkkel készített interjúkból kiderült, hogy a vállalatok 99%-a jelenleg is intézkedéseket folytat a járvány hatásainak mérsékléséért, elsősorban a termék- és szolgáltatáskínálat finomításával, de az árképzés felülvizsgálata és az ideiglenes munkaerő-csökkentés is a bevett eljárások közé tartozik. Ugyanakkor a vezetők jelentős része a pandémia hatásaira is optimistán tekint, a megkérdezettek 52%-a szerint a járvány pozitív hatással lesz az üzleti tevékenységük kínálati oldalára a következő időszakban.

„A gazdasági kihívások, valamint a folyamatosan változó és szigorú szabályozási környezetnek való megfelelés komoly nyomást helyez a vállalatvezetők vállára. Ennek ellenére a technológiai szektor szereplői agilisnak és rugalmasnak bizonyultak, a nehézségekben az átalakulás és a növekedés lehetőségét látják, beruházások és innováció tekintetében egyaránt”

– mondta el Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológiai csoportvezető partnere.

ESG szemlélet az IT-szektorban

Az ESG szemlélet térnyerése a technológiai szektort is elérte az elmúlt években, amelyre a válaszadók 68%-a lehetőségként tekint, sőt, a kutatásban résztvevők 46%-a 1-10-es skálán 8-as vagy annál magasabb prioritásúnak minősítette az ESG kérdéseket. A szemlélet jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók 41%-ának jelenleg is van fenntarthatósági kérdésekkel és szempontokkal specializáltan foglalkozó felsővezetői képviselője. A vállalatvezetők úgy gondolják, hogy az ellátási lánc elszámoltathatóságának megkövetelése és a 2030-ig történő karbonsemlegesség a két legfontosabb intézkedés, amelyre az ágazatnak a környezeti fenntarthatóság terén törekednie kell.

Technológiai megoldások terjedése

A riport az elmúlt évek legjelentősebb technológiai megoldásaival és fejlesztéseivel kapcsolatos várakozásokat is megvilágítja. A felmérés alapján az 5G növekedési potenciált kínál az intelligens városok, az IoT-eszközök és -hálózatok, valamint a pénzügyi szolgáltatások megvalósításában, azonban a válaszadók szerint a technológia elterjedésében komoly akadályt jelentenek a beruházási és csatlakozási költségek.

A mesterséges intelligencia bevezetésének már számos előnyét tapasztalták a vezetők, a legfontosabbak között elsősorban a rugalmasságot, a hatékonyabb eljárásokat és a folyamatok gyorsaságát emelték ki, azonban sokan bizonytalanok a bevezetés költségeinek megtérülésében. A fintech beruházások megvalósítását hátráltató tényezőként pedig leggyakrabban a szabályozási követelményeket, a meglévő üzleti tevékenység megzavarásának veszélyét, valamint a fintech-szolgáltatók pénzügyi erejének hiányát nevezték meg.

A kutatás részletes eredményei a DLA Piper Technology Index 2022 kiadványában érhetőek el.

*A 2022-es riport az index hatodik kiadása, amely 350 európai székhelyű, 10 millió eurótól 10 milliárd euróig terjedő árbevételű vállalat felsővezetőivel készített interjúkon alapul.

Szerző:

Kozma Zoltán

Kozma Zoltán

Partner,

Technológiai csoportvezető

Kozma Zoltán

Zoltán a DLA Piper Hungary Technológia csapatának vezetője és pro bono koordinátora. Szakterületei elsősorban az információtechnológia, a média- és hírközlési jog, az adatvédelem és a szellemi alkotások joga, emellett széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén is. Tanácsadással és peres képviselettel egyaránt foglalkozik. Számos adatvédelmi megfelelési projektben vett részt, ügyfeleit adatvédelmi és egyéb hatósági eljárásokban is képviseli.
E-mailt küldök

Értesüljön elsők között legfrissebb tartalmainkról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb tartalmaink

amerikai kettős adóegyezmény felmondása
Adó | Tax

Megfojthatja a magyar innovációt az amerikai kettős adóegyezmény felmondása?

Vajon mi az összefüggés az amerikai-magyar kettős adóegyezmény megszűnése és a magyar vállalkozások technológia-fejlesztési képessége (és így a magyar gazdaság fejlődési potenciálja) között? Ha az egyezmény megszűnése miatt bizonyos típusú magyarországi innováció hátrányt szenvedhet, akkor ezt a hátrányos helyzetet vajon hogyan lehet feloldani? Milyen stratégiát kell kialakítani a magyar vállalkozásoknak a megváltozott környezetben?

Tovább >>