Kiírásra került a 4. METÁR-tender

Új METÁR pályázati kiírást tett közzé honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 15-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérése alapján. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatását szolgáló 4. tenderkiíráshoz kapcsolódóan a dokumentáció beadására november 2. és 4. között van lehetőség.

Néhány pontban összegyűjtöttük a 4. tenderkiírás főbb jellemzőit és a korábbi tenderekhez képest történt változásokat:

  • A pályázati dokumentáció benyújtására mindössze két nap áll rendelkezésre, november 2. és 4. között.
  • Pályázni a kiírás időpontja előtt legalább 20 évvel üzembe helyezett, és a kiírást megelőző 20 évben legalább 14 évig üzemszerűen működő, legalább részben megújuló (vegyes tüzelésű) erőműegységek jelentős (az eredeti beruházási érték 50%-át meghaladó) felújítására, illetve fejlesztésére lehet.
  • Nagymértékű módosítás történt a méretkategóriák esetében: korábban a 0,3 és 1 MW, valamint az 1 és 20 MW közötti névleges teljesítőképességű erőműegységek alkották a két pályázati kategóriát; a mostani kiírásban viszont 5 és 20 MW, valamint 20 és 50 MW közötti értékekre módosultak a kategóriák. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kizárólag nagyméretű erőművekkel lehet a prémium típusú támogatásra pályázni.
  • A korábbi tenderhez képest jelentősen nőtt a kiosztható támogatási keret (450 millió forintról 17 milliárd forintra) és a támogatható villamosenergia-mennyiség is (300 GWh/év-ről 870 GWH/év-re).

A pályázati kiírás a MEKH honlapján érhető el.

A pályázat beadásával kapcsolatos kérdései esetén keressen bizalommal.

Simon Gábor

Simon Gábor

Partner,

Energia és Beszerzések szakterület csoportvezető

Simon Gábor

Gábor a DLA Piper Hungary energiajogi és a beszerzési szakterületek vezetője. Jelentős tapasztalatokat szerzett az energiaipar szabályozási kérdéseiben és kereskedelmi gyakorlatában, rendszeresen ad jogi tanácsot többek között energiakereskedőknek, erőművi társaságoknak, energetikai berendezés gyártóknak, és rendszerüzemeltetőknek.
E-mailt küldök