Kormányrendelet – Kötelezővé teheti a munkáltató az oltást

A magyar Kormány közzétette a kormányrendeletet, amelynek alapján a cégek és vállalkozások jogot kaptak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára.

A rendelet legfontosabb megállapításai:

  • 2021. november 1-től a munkáltatók jogosultak védőoltás felvételét kérni a foglalkoztatottaktól a munkavégzés feltételeként, figyelembe véve az adott munkahely és munkakör sajátosságait. Az orvosi szakvéleménnyel alátámasztott ellenjavallattal rendelkező foglalkoztatottak mentesülnek ezen kötelezettség alól.
  • A munkáltatóknak legalább 45 napos határidőt kell kitűzniük arra, hogy a munkavállalók megkapják az első oltást. Kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban kell felvenni.
  • Ha a foglalkoztatott a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el mindaddig, amíg a foglalkoztatott nem igazolja az oltás beadását, illetve 1 év elteltével a munkaviszony azonnali hatállyal felmondható.
  • A munkáltató jogosult kezelni az oltás beadását igazoló különböző hatósági igazolványokban és dokumentumokban szereplő személyes adatokat, valamint az orvosi szakvéleményben szereplő, a védőoltás felvételének ellenjavalltságára vonatkozó adatokat.
A Kormány 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelete a munkahelyek koronavírus elleni védelméről részleteiben a Magyar Közlönyben olvasható (2021. évi 197. szám).

A cikk szerzője:

Kozma Zoltán

Kozma Zoltán*

Partner,

Technológiai csoportvezető

Kozma Zoltán

Zoltán a DLA Piper Hungary Technológia csapatának vezetője és pro bono koordinátora. Szakterületei elsősorban az információtechnológia, a média- és hírközlési jog, az adatvédelem és a szellemi alkotások joga, emellett széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén is. Tanácsadással és peres képviselettel egyaránt foglalkozik. Számos adatvédelmi megfelelési projektben vett részt, ügyfeleit adatvédelmi és egyéb hatósági eljárásokban is képviseli.
E-mailt küldök