Új lehetőségek fogyasztóvédelmi bírság garantált mérséklésére pénzintézetek számára

  • Az elmúlt hónapokban tapasztalatai egyértelműen mutatják, hogy a GVH egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartására, ami a jogsértés megállapítása esetén kiszabott bírságban is megmutatkozik – például, a tavalyi év végén a Facebook 1,2 milliárd Ft-os, a Telenor 1,8, míg a Vodafone 1,176 milliárd Ft-os bírságot kapott.
  • Ennek elkerülésére a DLA Piper – a piaci igények mentén – kidolgozott egy, kifejezetten bankokra kifejlesztett előzetes megfelelési programot, amelyet az ehhez kapcsolódó, külön erre a célra kifejlesztett, innovatív eszközökkel támogat meg. Az iroda megfelelési programja jelentősen megkönnyíti az előírt szabályoknak megfelelő eljárást, valamint, amennyiben a GVH eljárásra kerülne sor, a GVH bírságközleményben meghatározottaknak megfelelően akár 100% bírságcsökkentés is elérhető.

Az elmúlt hónapokban megjelent Gazdasági Versenyhivatali (GVH) döntések nyomán egyértelműen látható, hogy a GVH egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartására, ami a jogsértés megállapítása esetén kiszabott bírságban is megmutatkozik. Pár példát említve, a Facebook 1,2 milliárd Ft-os, a Telenor 1,8, míg a Vodafone 1,176 milliárd Ft-os bírságot kapott a GVH fogyasztóvédelmi eljárásának eredményeképp a tavalyi év végén.

A GVH folyamatosan ellenőrzi a banki termékeket, illetve az azokkal kapcsolatos hirdetéseket fogyasztóvédelmi szempontból, mely várhatóan a telekommunikációs szektorban zajlott eljárásokhoz hasonlóan fog történni. A bankok tekintetében az utoljára kiszabott GVH fogyasztóvédelmi bírságok több tízmillió forintos terhet jelentettek az eljárás alá vont pénzintézeteknek, ez az összeg azonban akár többszörösére is nőhet a 2019-es év végén lezárt eljárások fényében.

Ennek elkerülésére a DLA Piper – a piaci igényeket előzetesen felmérve – kidolgozott egy olyan, kifejezetten bankokra kifejlesztett előzetes megfelelési programot, amely lefedi a kereskedelmi kommunikációban használható kifejezések, állítások meghatározását, továbbá az oktatás során kitérünk az egyek kommunikációs eszközök (pl. banner, videó, óriásplakát) elvárt minimum tartalmi elemeire, illetve, a becsalogató reklám elkerülésének módjaira is. Azért fontos, hogy ezeket a területeket is lefedje a megfelelési program, mert egyébként a GVH nem biztosít bírságkedvezményt még a megfelelési program előzetes megléte esetén sem.

A fenti megfelelési programhoz tartoznak olyan innovatív eszközök is, melyeket külön e célra fejlesztettünk ki. Rendelkezünk például egy kulcsszavas keresővel, mely a banki szektort illetően több mint 300 kulcsszót ismer, és egy keresés során kilistázza az eddigi összes, az adott keresőszóhoz kapcsolódó GVH által meghozott elvi döntést, valamint még a bekezdések pontos számát is megjelöli. Ez a kereső mobilalkalmazás keretében is elérhető lesz, mely még inkább elősegíti a jogszerű kereskedelmi gyakorlat kialakítását. A megfelelési programunk jelentősen megkönnyíti az előírt szabályoknak megfelelő eljárást, valamint, amennyiben a GVH eljárásra kerülne sor, a GVH bírságközleményben meghatározottaknak megfelelően akár 100% bírságcsökkentés is elérhető.

Szerző: Sükösd Péter