adatvédelem

SCHREMS 2.0 – További akadályok a személyes adatok Európai Unión kívülre történő továbbításában?

Kiemelkedő jelentőségű ügy került az Európai Bíróság elé a mai napon, amely erős hatással lehet a globális digitális gazdaságra is. Az ügy a legfrissebb állomása az Egyesült Államok bűnüldözési joga és az európai adatvédelmi szabályozás közötti ütközetnek, amely hivatalosan Max Schrems, osztrák adatvédelmi aktivista és a Facebook között zajlik.

Jelentősen változnak a munkahelyi adatkezelésekre vonatkozó előírások

Az Országgyűlés elfogadta az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. A módosítás mintegy 86 ágazati törvény adatvédelmi rendelkezéseit módosítja a tavaly életbe lépett GDPR végrehajtásához szükséges jogrendszeri koherencia biztosítása érdekében.

Csodafegyver az adatkezeléshez? Mire elég az adatkezeléshez való hozzájárulás?

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 6. cikke határozza meg azokat a jogalapokat, amelyek alapján jogszerű adatkezelés végezhető. A jogalapok között a jogalkotó elsőként az érintett hozzájárulását jelöli meg, mely alapján az adatkezelő egy vagy több konkrét célból jogszerűen végezhet adatkezelést. Cikkünkben a “29. cikk szerinti Munkacsoport” iránymutatásának legérdekesebb megállapításait gyűjtöttük össze.

Frissült Magyarország adatvédelmi szabályzata

Közel két hónapos csúszással végül 2018. július 25-én került kihirdetésre, majd július 26-án hatályba is lépett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Info. törvény) átfogó módosítása, amelyben többek között az Európai Unió Adatvédelmi Rendelete (GDPR) által nyitva hagyott egyes területek kerültek szabályozásra. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

Új veszélyes üzem a láthatáron? – A drónok felhasználásának jogi környezete

A drónok alkalmazásának több területe is vizsgálható, az ugyanis lehet állami, katonai célú, vagy egyéb más szempontú. A témát hatékonyan csak multidiszciplináris módon érdemes vizsgálni, a polgári jog mellett a közigazgatási jog, büntetőjog és más tudományterületek beható és komplex vizsgálatával lehet kialakítani a drónok jogi megítélésével kapcsolatos képet.

Születőben az új európai uniós hírközlési adatvédelmi szabályozás

Bár az Európai Bizottság hivatalosan még nem tette közzé, a napokban kiszivárgott az unió úgynevezett ePrivacy Rendeletének tervezete, amely nagymértékben befolyásolhatja személyes adataink védelmét az interneten – már amennyiben elfogadják, ami hónapokat, vagy akár éveket is igénybe vehet. A kéretlen marketing megkeresésekre (spam) vonatkozó szigorú, hozzájárulásra épülő szabályozást például valamennyi technológiára kiterjesztenék (pl. email, SMS, …

Születőben az új európai uniós hírközlési adatvédelmi szabályozás Read More »

Augusztustól regisztrálhatnak az amerikai cégek az EU-USA adatvédelmi pajzs rendszerébe

Augusztus 1-jétől él a személyes adatok kereskedelmi célú transzatlanti cseréjét szabályozó új keretrendszer, a Privacy Shield. A rendszerben regisztrált amerikai cégeket úgy kell tekinteni, mint amelyek megfelelő szintű védelmet biztosítanak a személyes adatoknak, így részükre ezek az adatok az Európai Unió területéről továbbíthatóak lesznek.

Elfogadták az EU új adatvédelmi rendeletét

Ma fogadta el az Európai Parlament az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (General Data Protection Regulation, GDPR), aminek nyomán a személyes adatok kezelésével érintett valamennyi vállalkozás többek között szigorúbb átláthatósági követelményekre, tájékoztatási kötelezettségre és szankciókra számíthat: a rendelet értelmében a szabálysértő cégekre kiszabható pénzbüntetés mértéke elérheti akár a globális éves árbevételük négy százalékát is. Az …

Elfogadták az EU új adatvédelmi rendeletét Read More »

Megvan a kompromisszum az EU-s adatvédelmi szabályozásról!

Sikerült megegyeznie az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak az Európai Unió új adatvédelmi rendeletének szövegéről, aminek köszönhetően a jelenleg tagállamonként eltérően implementált, 1995-től hatályos EU-s adatvédelmi szabályozás az egész kontinensen egységessé válik. Az EU Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága csütörtök reggel megszavazta a rendeletet, így arról 2016-ban dönthet az Európai Parlament, amit követően …

Megvan a kompromisszum az EU-s adatvédelmi szabályozásról! Read More »