data center

A befektetői érdeklődés középpontjába kerültek a globális adatközpontok

A globális adatközpontokba történő befektetések értéke megduplázódott 2021-ben, a tranzakciók számát tekintve pedig mintegy 64%-os éves növekedés figyelhető meg a szektorban – derül ki a DLA Piper friss kutatásából. A jogi iroda globális elemzése alapján a lendület 2022 elején is folytatódott és rekord mértékű növekedés várható a következő két évben.

A közösségi média, az e-kereskedelem térnyerésének, valamint a tartalomterjesztési útvonalak ugrásszerű növekedésének köszönhetően már évek óta egyre nagyobb kereslet mutatkozik az adatok megfelelő tárolására, kezelésére és feldolgozására. A világjárvány ezt a tendenciát még inkább felerősítette, a növekvő igényeket kiszolgáló különböző adatátviteli (streaming) és felhőszolgáltatások pedig értelemszerűen egyre jelentősebb és nagyobb számú adatközpontokat igényelnek.

Erős befektetői bizalom

A DLA Piper infrastrukturális, tőkebefektetői, hitelnyújtó és adatközpont fejlesztő vállalatok felső vezetőinek körében végzett kutatása alapján az említett trendekkel párhuzamosan a befektetői érdeklődés is fellendült. Míg 2020-ban a globális adatközpont-hálózatokba történő teljes beruházás értéke 24,4 milliárd dollár volt, ez a szám 2021-ben több mint kétszeresére, 59,5 milliárd dollárra ugrott. A riport alapján tranzakciók száma ugyanebben az időszakban 69-ről 117-ra nőtt, ami 64%-os növekedést jelent.

Az ágazatba vetett bizalom töretlen, a fejlesztők 45%-a, a hitelnyújtók 56%-a és a tőkebefektetők 67%-a válaszolta, hogy négy vagy több adatközpont-projektben tervez befektetőként, illetve finanszírozóként szerepet vállalni a következő 24 hónapban.  A válaszadók magasabb összeggel is terveznek, a tőkebefektetők átlagosan 2,9 milliárd dollárt fognak adatközpontokba fektetni a következő években, ami 25%-os növekedést jelent a korábbi 2,3 milliárd dollárhoz képest.

Fókuszban az energiabiztonság és a fenntarthatóság

Az orosz-ukrán konfliktus energiapiacra gyakorolt hatása és az elmúlt időszakban megugrott globális gáz-és áramárak fényében nem meglepő, hogy a megkérdezettek az energiabiztonságot tekintik az adatközponti beruházások egyik legjelentősebb befolyásoló tényezőjének. A tőkebefektetők 90%-a, a fejlesztők 89%-a és a hitelnyújtók 85%-a felárat is fizetne azért, hogy biztonságos és költséghatékony energiaellátással rendelkező telephelybe fektessen be.

A válaszadók többségének a fenntartható működés és a karbonsemlegesség is kiemelten fontos tényező. A tőkebefektetők több mint kétharmada (68%), valamint a hitelnyújtók és a fejlesztők/üzemeltetők 60%-jelezte, hogy a legutóbbi adatközpont befektetésének célkitűzései között szerepel a zéró szén-dioxid kibocsátás, vagy már el is érte azt.

A felmérésből kirajzolódik, hogy az iparág szereplői egyre komolyabban foglalkoznak az ESG (környezeti, társadalmi, irányítási) kérdésekkel. A megkérdezettek döntő többsége (94%) válaszolta azt, hogy az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a szerepe az ESG kritériumalapú részletes átvilágításnak a befektetői döntéshozatalban. 

A fenntarthatósági célkitűzések, az átláthatóság és a társadalmi kérdések egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a befektetési döntések mérlegelésében. Sokan elfordultak abba az irányba, hogy az eddigi portfoliójukat is ezen szempontok szerint alakítják át, és a felszabadult tőkét átcsoportosítják egy ESG-kompatibilis eszközbe. A fejlesztők/üzemeltetők 35%-a, a tőkebefektetők 35%-a és a hitelnyújtók 17%-adott el legalább egy adatközpontot az elmúlt két évben ESG-vel kapcsolatos aggályok miatt

– emelte ki Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary ESG csoportjának vezető partnere.

Rekordszintű növekedés 2022-ben is

A rendkívüli növekedés az idei évben is folytatódik. Az első félévben már 41 adatközpont befektetői tranzakció zárult sikeresen a nemzetközi piacon, mintegy 21,3 milliárd dollár értékben. 2021 azonos időszakához képest ez több mint 100%-os növekedést jelent. 

A felhő alapú rendszerek és szolgáltatások további bővülése, a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazása, az 5G elterjedése vagy épp a metaverzum érkezése mind azt mutatják, hogy a közeljövőben tovább nő az igény az adatok megfelelő tárolásárára és kezelésére. Mindez hatalmas erőforrást igényel, nem meglepő tehát, hogy az ehhez szükséges infrastruktúrát biztosító adatközpontok az egyik legkeresettebb befektetési eszközosztállyá léptek elő

összegezte Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológai csoportvezető partnere.

A riportról:
Global Data Centre Investment Outlook 2022 2022 első negyedévében az Acuris Studios a DLA Piper megbízásából világszerte 100 felsővezetőt kérdezett meg az adatközpontokba való befektetésekkel kapcsolatos kilátásokról a következő 24 hónapra vonatkozóan. Közülük 40 válaszadó legalább egy adatközpont-projektnek nyújtott hitel (köztük bankok és pénzintézetek), 40 válaszadó fektetett tőkét legalább egy európai adatközpontba (köztük magántőke, nyugdíjalapok, speciális alapok és állami vagyonalapok), és 20 válaszadó vett részt legalább egy adatközpont-projekt fejlesztésében az előző 12 hónapban (köztük távközlési vállalkozások, adatközpont-üzemeltetők). A megkérdezettek olyan szervezeteket képviseltek, amelyeknek 24 különböző országban van székhelye és 64 országban adatközpont befektetése. A felmérés kvalitatív és kvantitatív kérdéseket, valamint interjút is tartalmazott.

A cikk szerzői:
Kozma Zoltán

Kozma Zoltán

Partner,

Technológiai csoportvezető

Kozma Zoltán

Zoltán a DLA Piper Hungary Technológia csapatának vezetője és pro bono koordinátora. Szakterületei elsősorban az információtechnológia, a média- és hírközlési jog, az adatvédelem és a szellemi alkotások joga, emellett széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén is. Tanácsadással és peres képviselettel egyaránt foglalkozik. Számos adatvédelmi megfelelési projektben vett részt, ügyfeleit adatvédelmi és egyéb hatósági eljárásokban is képviseli.
E-mailt küldök

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb tartalmaink

AI-report
IPT, Data Protection

Megkezdődött a szabályozási környezet és az AI terjedésének versenyfutása – Átfogóan elemezte az mesterséges intelligencia hatását a DLA Piper

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását, kockázatait és szabályozási környezetét a DLA Piper. Az „AI Governance: balancing policy, compliance and commercial value” című riport eredményei többek között rámutatnak, hogy a vezetők jelentős része, mintegy harmada elsősorban az AI szabályozási környezetét övező bizonytalanság miatt ódzkodik annak széles körű bevezetésétől.

Tovább >>
M&A/Corporate

The ECJ rendered its judgment in the Xella case: key takeaways

In July 2023 the European Court of Justice (ECJ) rendered its judgment in case no. C-106-22 (Xella Judgment), referred by the Fővárosi Törvényszék (Budapest High Court, Hungary) for preliminary ruling on the interpretation of Article 65(1)(b) TFEU in conjunction with recitals 4 and 6 of Regulation (EU) 2019/452 (EU FDI Regulation) and Article 4(2) TEU. The article written by Blanka Börzsönyi, Senior Associate, Corporate and M&A Group.

Tovább >>