Új lehetőségek fogyasztóvédelmi bírság garantált mérséklésére a gyógyszeripari szereplők számára

  • Az elmúlt hónapok tapasztalatai egyértelműen mutatják, hogy a GVH egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartására, ami a jogsértés megállapítása esetén kiszabott bírságban is megmutatkozik – például, a tavalyi év végén a Facebook 1,2 milliárd Ft-os, a Telenor 1,8, míg a Vodafone 1,176 milliárd Ft-os bírságot kapott.
  • Ennek elkerülésére a DLA Piper – a piaci igények mentén – kidolgozott egy, kifejezetten gyógyszercégekre kifejlesztett előzetes megfelelési programot, amelyet az ehhez kapcsolódó, külön erre a célra kifejlesztett, innovatív eszközökkel támogat meg. Az iroda megfelelési programja jelentősen megkönnyíti az előírt szabályoknak megfelelő eljárást, valamint, amennyiben a GVH eljárásra kerülne sor, a GVH bírságközleményben meghatározottaknak megfelelően akár 100% bírságcsökkentés is elérhető.

A GVH folyamatosan ellenőrzi a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők hirdetéseit is fogyasztóvédelmi szempontból, ennek egyik legutóbbi példája már a 2020-as évből egy gyógyszercég 21 millió forintos bírsága a gyermekeknek szánt jogsértő reklámjai miatt. Ebben az eljárásban a GVH a kereskedelmi gyakorlat megítélésekor figyelembe vette többek között, hogy a reklámot gyerekcsatornákon is sugározták, a hirdetésekben használt kifejezések közvetlenül szólították meg a kisgyermekeket, a hirdetések jellege (zenéje, színes képi világa, dinamikája, az ajándékok köré szőtt szpotok) alkalmas volt a gyermekek figyelmének felkeltésére valamint a termékeket a gyártó játékokkal csomagolta össze, ami különösen vonzóvá tette azokat kiskorúak számára. Ez az összeg azonban akár többszörösére is emelkedhet a 2019-es év végén lezárt eljárások fényében.

Ennek elkerülésére a DLA Piper – a piaci igényeket előzetesen felmérve – kidolgozott egy kifejezetten gyógyszercégekre kifejlesztett előzetes megfelelési programot, amely lefedi a kereskedelmi kommunikációban használható kifejezések, állítások meghatározását, továbbá az oktatás során kitérünk az egyek kommunikációs eszközök elvárt minimum tartalmi elemeire, a gyógyszerhirdetésekre vonatkozó különös követelményekre, illetve a gyermekek felé történő kommunikációra is. Azért fontos, hogy ezeket a területeket is lefedje a megfelelési program, mert egyébként a GVH nem biztosít bírságkedvezményt még a megfelelési program előzetes megléte esetén sem.

A fenti megfelelési programhoz tartoznak olyan innovatív eszközök is, melyeket külön e célra fejlesztettünk ki. Rendelkezünk például egy kulcsszavas keresővel, mely a gyógyszeripart illetően több száz kulcsszót ismer, és egy keresés során kilistázza az eddigi összes, az adott keresőszóhoz kapcsolódó GVH által meghozott elvi döntést, valamint még a bekezdések pontos számát is megjelöli. Ez a kereső mobilalkalmazás keretében is elérhető lesz, mely még inkább elősegíti a jogszerű kereskedelmi gyakorlat kialakítását. A megfelelési programunk jelentősen megkönnyíti az előírt szabályoknak megfelelő eljárást, valamint, amennyiben a GVH eljárásra kerülne sor, a GVH bírságközleményben meghatározottaknak megfelelően akár 100%-os bírságcsökkentés is elérhető.

Szerző: Sükösd Péter