real estate - header

Mire építsünk idén? – A kereskedelmi ingatlanpiac várható trendjei a 2019-es évben

A DLA Piper Hungary szakértői a legjelentősebb tranzakciók alapján összegyűjtötték azokat a számokat, amelyek a vevői, eladói, befektetői vagy biztosítási szempontok szerint jól tükrözik a ingatlanpiaci trendeket. Ezek alapján elmondható, hogy a hozamok csökkentek az elmúlt évekhez képest, bár a nyugat-európai arányokhoz képest még mindig kiemelkedőnek számítanak.

Tudta, hogy a 2018-as évben:

  • a tranzakciók 65%-a köthető a hazai befektetőkhöz?
  • az ügyletek 42%-ánál nem volt pénzügyi biztosíték?
  • a tranzakciók 63%-ában a felek által megállapított szavatossági időszak 24 hónap, vagy annál rövidebb volt?
  • az ügyletek 42% -ában a vevő szavatosságszegésekért való felelősségét a felek a vételár 20% -ánál alacsonyabb összegben korlátozták?

A DLA Piper Hungary szakértői a legjelentősebb tranzakciók alapján összegyűjtötték azokat a számokat, amelyek a vevői, eladói, befektetői vagy biztosítási szempontok szerint jól tükrözik a piaci trendeket.

Ezek alapján elmondható, hogy a hozamok csökkentek az elmúlt évekhez képest, bár a nyugat-európai arányokhoz képest még mindig kiemelkedőnek számítanak.

Emellett – bár a legmeghatározóbb külföldi befektetők továbbra is jelen vannak –, más szereplők tevékenysége is egyre jelentősebb a magyar piacon: a közép-európai régió mellett az erősödő ázsiai részvétel kiváló indikátora annak, hogy a hazai piac megérett az ilyen volumenű befektetők kiszolgálására.

Örvendetes az a tendencia is, hogy a minőségi munka értéke tovább erősödik annak ellenére, hogy sajnálatos módon a fejlesztői-kivitelezői oldalnak meg kell küzdenie nem csak a munkaerőhiánnyal, de az építési költségek növekedésével is.

A minőségi fejlődés nem csupán a fejlesztések terén, de az egész ingatlanpiacon megmutatkozik, ilyen tendencia többek között a szavatossági biztosítások (W&I) ugrásszerű elterjedése, az ügyletek struktúrájának és a jogi dokumentációjának kifinomultabbá válása.

Mindezek azonban csupán a főbb irányvonalak a kereskedelmi ingatlanpiacon – a részletekért tekintse meg angol nyelvű riportunkat, amelyet az alábbi linken érhet el!

Szerző: Kui Szilárd