Ilyen az ideális munkahely a joghallgatók szerint

A jó szakmai teljesítmény elismerése, hosszú távú anyagi biztonság, karrierépítési lehetőségek: ezek a joghallgatók legfontosabb elvárásai a jövőbeli munkahelyükkel kapcsolatban – derült ki egy a DLA Piper megbízásából készült friss reprezentatív hazai felmérésből. A kutatás eredményei szerint az anyagi és szakmai előnyök mellett a joghallgatók számára a szociális szempontok, így például a munka és a magánélet egyensúlya is kulcsfontosságú. A felmérésben résztvevő 160 magyarországi joghallgató körében a három legnépszerűbb ügyvédi iroda a Nagy és Trócsányi, a DLA Piper Horváth és Társai, valamint az Oppenheim.

Az ideális munkahely kérdésköre manapság rendkívül népszerű téma, ugyanakkor sokan nagyon leegyszerűsítve vizsgálják a kérdést, néhány fő szempontra korlátozva a motivációs tényezőket. A kérdéskör azonban ennél sokszor komplexebb képet mutat, különösen akkor, ha specifikus szakmák, és ezen belül is specifikus korcsoportok igényeit, elvárásait próbáljuk megérteni. Erre tett kísérletet nemrég a DLA Piper megbízásából egy olyan kutatás, amelyben magyarországi joghallgatókat kérdeztek meg azokról az elvárásokról, amelyeket jövőbeli munkahelyükkel szemben támasztanak. A kutatás számos olyan eredményt hozott, amelyeket a hazai jogi irodáknak mindenképpen érdemes figyelembe venniük annak érdekében, hogy a friss diplomás junior munkatársaikból motivált és a cégük felé hosszú távon is elkötelezett szakemberek válhassanak.

A kérdőívben – amelyet összesen 160 joghallgató töltött ki elektronikusan – a válaszadók különböző munkahelyi előnyökkel kapcsolatos állításokat olvashattak, amelyeket egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük annak tükrében, hogy azok számukra mennyire fontosak a jövőbeli munkahelyük kiválasztásakor. A kérdések összesen öt nagyobb szempontcsoportot fogtak át: anyagi szempontok (anyagi biztonság, későbbi jöveledemperspektíva stb.), szakmai szempontok (piacképes tudás, szakmai és karrierfejlődési lehetőségek stb.), gyakorlati szempontok (a tanulmányok során megszerzett tudás alkalmazhatósága, idegen nyelv használata stb.), motivációs szempontok (kreativitásösztönzés, izgalmas és kihívásokkal teli munka stb.) és a szociális szempontok (munka-magánélet egyensúly, elfogadó munkakörnyezet stb.).

Ahogyan a felmérésből kiderült, a joghallgatók számára kiemelt fontossággal bír, hogy a leendő munkahelyük hosszú távú anyagi biztonságot, mindemellett pedig vonzó későbbi jövedelemperspektívát és karrierépítési lehetőséget nyújtson számukra. Az anyagi szempontok fontossága mellett a joghallgatók a jövőben olyan munkahelyen szeretnének dolgozni, ahol elismerik a jó szakmai teljesítményüket, és amelynek tevékenysége egybeesik szakmai érdeklődésükkel. A kutatás újabb bizonyítéka annak, hogy a pozitív visszajelzések kiemelt jelentőséggel bírnak a pályakezdők munkához és karrierhez való viszonyának megalapozásában.

A joghallgatók elvárásai a jövőbeli munkahelyükkel kapcsolatban

DLA_Piper_joghallgatok_felmeres

Forrás: DLA Piper

A felmérés kiemelt figyelmet fordított a végzős hallgatók elvárásaira is, miután számukra a legaktuálisabb kérdés az ideális munkahely megtalálása. Az ő körükben az alattuk lévő évfolyamokhoz nagyobb súllyal bírnak a gyakorlati szempontok, például a nemzetközi ügyfélkör, vagy hogy a nyelvtudásukat napi rendszerességgel használhassák. Kiemelten fontos számukra továbbá az, hogy a szenior kollégáik mentor programok keretein belül segítsék a szakmai fejlődésüket. Emellett a válaszaikban a szociális szempontok is különösen nagy hangsúlyt kaptak: számukra komoly vonzóerővel bír egy olyan, kellemes, baráti légkörrel bíró munkahely, amely megteremti a munka-magánélet egyensúly optimális feltételeit, és amely szakmai vagy magánéleti problémák esetén támogatja munkavállalóit.

A kutatás során a válaszadókat arra is megkérték, hogy egy 13 ügyvédi irodát tartalmazó listából válasszák ki, hol dolgoznának a legszívesebben, döntésüket pedig saját szavaikkal indokolják meg. A válaszok alapján összeállított népszerűségi lista első helyén a Nagy és Trócsányi Ügyvédi iroda áll, ahol a válaszadók 87%-a dolgozna szívesen. A második helyen a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda szerepel, 74,5%-kal, míg a harmadik legnépszerűbb jogi szolgáltató cég az Oppenheim Ügyvédi Iroda lett, amelyet a joghallgatók 72,7% választott. Az említett irodák előkelő helyezésüket – a válaszadók indoklása alapján – a hírnevüknek, presztízsüknek, illetve az általuk nyújtott szakmai és karrierfejlődési lehetőségeknek köszönhetően érték el.