hitelfinanszírozási piac elemzés

Felgyorsulhat a hitelfinanszírozási piac a második félévben a DLA Piper elemzése szerint

A 2022-es év geopolitikai történései a hitelfinanszírozási piacon is nyomot hagytak. Megakadt vagy átütemezett ügyletek, visszafogott hitelezői kedv, likviditáshiány – többek között ezekkel a kihívásokkal küzd a szektor a DLA Piper Debt Finance Intelligence Report 2023 című kiadványa szerint.  Míg az első félévet mérsékelt dinamika jellemezte, a szakértők nagyrésze az év második felében élénkülésre számít.

A DLA Piper több mint 100, európai, tőkeáttétellel történő finanszírozási tranzakciót (’leveraged finance transactions’) alapul véve készítette el a Debt Finance Intelligence Report 2023-as kiadását. A tranzakciók kockázatkezelési szempontú vizsgálata során a kvalitatív és kvantitatív trendelemzés mellett a hitelezők, illetve a hitelfelvevők számára is kulcsfontosságú kérdések kerültek a középpontba.

A szektorról általában elmondható, hogy a vevők és az eladók értékelvárásai közötti különbség miatt számos értékesítési folyamat fordult át átütemezésbe vagy refinanszírozásba a vizsgált időszakban. Szintén jellemző volt, hogy az ügyletek megkötése, valamint lezárása hosszabb időt vett igénybe, mivel a hitelezők több időt szántak a potenciális befektetési lehetőségek átvilágítására.

Nemzetközi trendek – pénzügyi kötelezettségvállalások terén elváló gyakorlatok, árazás

A DLA Piper riportja a meghatározó nemzetközi trendek közül elsőként a pénzügyi kötelezettségvállalásokat tárgyalja. A large-cap vállalatok körében bevett gyakorlat az úgynevezett enyhe pénzügyi kötelezettségvállalású strukturák (’cov lite’) alkalmazása – a kifejezés azokat a kölcsönszerződéseket fedi, amelyek  kevesebb általánosan jellemző, a kölcsönt nyújtó felet védő mechanizmust tartalmaznak. Ugyan a large-cap és mid-cap vállalatok ügyletei között megfigyelhető a konvergenciahatás, az elemzés rámutat, hogy az utóbbiak esetén továbbra sem tapasztalható az említett struktúrák alkalmazása, ebben a tekintetben tehát a tranzakciók és a piaci szereplők mérete alapján elválik a gyakorlat.

Kulcsfontosságú témaként jelenik meg az árazás is: a bizonytalan gazdasági környezet, valamint az infláció korlátozása érdekében megnövekedett jegybanki- és referencia-kamatlábak ugyanis világszerte döntő tényezőként jelentek meg a hitelügyletekben a 2022-2023-as időszakban. Ennek eredményeként az árrés jellemzően felfelé mozdult: a szerződéskötési díjak a banki hitelek esetén növekedtek, a magánhitel-szektorban pedig tárgyalási eszközként kerültek előtérbe. Az európai régiók közül a vizsgált időszakban Spanyolországban volt megfigyelhető az árrés kimagasló növekedése, 100-250 közötti bázispont emelésekkel, míg a közép-európai régióban (Németország, Ausztria, Svájc) az 50-100 bázispontos növekedés volt jellemző.

Milyen eszközök nyújthatnak segítséget fizetési nehézségek esetén?

A vállalkozások fennmaradását segíthetik az olyan eszközök, mint a hitelek átruházhatósága vagy a tőkekorrekciós jogok – előbbit tekintve az elmúlt évek kompetitív tőkebefektetési-piaca egyre szigorúbb feltételeket eredményezett. A leggyakoribb korlátozások között szerepel a rosszul teljesítő adósságokba befektetőknek (’distressed investor’) vagy az iparági versenytársaknak történő átruházás.

A tőkekorrekciós jogok egyre gyakrabban kapnak helyet a rendelkezések között a mid-cap vállalatok körében. Ezeket tekintve jellemző gyakorlat, hogy további tőkebefektetéssel igyekeznek orvosolni a pénzügyi kötelezettségvállalások megszegését, ugyanakkor sok esetben már szélesebb körű restrukturálásra van szükség.

A bankok és a magánhitelezők versenye

A bankok és a magánhitelezők közötti verseny a 2022-es évben is megfigyelhető volt, különösen a mid-cap piacon, amely részben a magánhitel-alapok egyre növekvő piaci részesedésének és a számos szektorban továbbra is jelen lévő, jelentős mennyiségű fel nem használt tőkének köszönhető. Az Egyesült Királyságban vizsgált tranzakciók között, az adósság méretét tekintve a 100 millió angol font alatti összegek esetében viszonylag kiegyenlítettnek mondható a piac, a magánhitelezők és hagyományos banki hitelezők 53 – 47 százalékos piaci részesedésével. Ugyanebben a régióban a 100 millió angol font feletti összegek viszonylatában már jóval magasabb, 86 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek a magánhitelezők.

A tavalyi évben jellemző volt, hogy a bankok kapcsolt magánhitel-alapokat (’private credit funds’) hoznak létre a versenyelőny érdekében, 2023-ban pedig várhatóan tovább élesedik a verseny, különösen abban az esetben, ha a piaci bizonytalanságok miatt az ügyletforgalom lassulni fog.

Szerzők: Borbély Gábor, Bernáth Borbála

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Kövesse LinkedIn oldalunkat!

Legfrissebb cikkeink

Professional Development

Angol ügyvéd magyar diplomával?

Valódi paradigmaváltás zajlik napjainkban az angol jogi piacon, amely minden bizonnyal a szigetország határain is túlmutató hatással bír. Magyarországon megkérdőjelezhetetlennek tartjuk, hogy az ügyvédek jogi egyetemi végzettséggel bírnak, ahogy azt is, hogy tudásuk naprakészen tartásához az ügyvédi kamara által hitelesített képzési kreditpontokat gyűjtenek.

Tovább >>