«

»

Sixty seconds – Afwijkende bedingen in de huurovereenkomst: laten goedkeuren door de rechter!

De tendens in de Nederlandse retailmarkt is dat steeds meer internationale partijen zich in Nederland komen vestigen. Dit zijn dusdanig grote huurders die de bescherming van de Nederlandse huurrecht wetgeving eigenlijk niet behoeven. Deze huurders zijn vaak ook bereid commerciële afspraken te maken met hun verhuurders die in strijd zijn met de wetgeving. De vraag is nu of de wet hiertoe mogelijkheden biedt.

Het is mogelijk om zogenaamde ‘afwijkende bedingen’ te maken als deze bedingen dan maar worden goedgekeurd door de (kanton)rechter. Indien de bedingen niet zijn goedgekeurd door de rechter, kunnen deze worden vernietigd door de huurder. Als verhuurder heb je er dan dus niets aan.

In welke gevallen kunnen de bedingen door de rechter worden goedgekeurd?

De goedkeuring wordt alleen gegeven indien het beding de rechten die de huurder ontleent, niet wezenlijk aantast of indien de maatschappelijke positie van de huurder ten opzichte van de verhuurder dusdanig is dat zij de bescherming niet behoeft.Afwijkende bedingen huurovereenkomst

Goede voorlichting

Kortom, op basis van de wet is het dus (wel degelijk) mogelijk om meer commerciële afspraken met elkaar te maken waardoor de huurder minder bescherming geniet. Zorg er echter voor dat de huurder goed wordt voorgelicht, dat de afspraken helder worden omschreven en dat de partijbedoeling ook uit de huurovereenkomst blijkt. Zo heb je de meeste kans dat de rechter de bedingen goedkeurt.

Over de auteur

avatar

Marlies van Schoonhoven-Sloot

Marlies van Schoonhoven-Sloot is advocaat op de vastgoed sectie. Haar passie is huurrecht bedrijfsruimte. Marlies staat bekend om haar scherpe blik en haar snelle denken en handelen waardoor zij, ook onder hoge druk, excelleert. Daarnaast publiceert Marlies regelmatig op haar vakgebied.
Email me