«

»

Sixty seconds – Nieuw ROZ model kantoorruimte

Sinds 19 februari 2015 is er een nieuw ROZ kantoorruimte model. Volgens de ROZ is het model transparanter, evenwichtiger en dwingt het model partijen meer tot het maken van keuzes.

Considerans

Met dit laatste punt ben ik het zeker eens. Ten opzichte van het vorige model uit 2003 worden partijen bijvoorbeeld gedwongen na te denken over de bedoeling van partijen bij de huurovereenkomst aangezien er expliciet ruimte is opgenomen voor de zogenaamde considerans. Wat mij betreft tot op heden een ondergeschoven kindje, zeker als je bedenkt dat de meeste procedures over een huurovereenkomst eigenlijk altijd gaan over de uitleg – en dus de bedoeling van partijen – bij artikelen in de huurovereenkomst. Grijp deze kans dus om hierover iets op te nemen met beide handen aan.

Belangrijkste wijzigingen

Voor dit blog reikt het te ver om uitgebreid in te gaan op alle wijzigingen, maar wat ik voor nu in ieder geval wil meegeven is dat in de huurovereenkomst:

  • expliciet moet worden opgenomen of de huurder bij het aangaan van de huurovereenkomst een Energie Prestatie Certificaat (EPC) aan huurder heeft verstrekt; dit is – zoals misschien bekend – verplicht sinds 1 januari 2008;
  • partijen verklaren dat er tussen partijen geen andere incentives zijn opgenomen dan in de huurovereenkomst vermeld;
  • partijen expliciet afspraken moeten maken over asbest alsmede dat partijen afspraken kunnen maken omtrent duurzaamheid.

In de algemene bepalingen

ROZ model kantoorruimteTen aanzien van de algemene bepalingen kan ik voorts aangeven dat deze grotendeels lijken op de ROZ algemene bepalingen winkelruimte uit 2012.

Belangrijke wijzigingen zijn verder dat onderverhuur aan groepsmaatschappijen mogelijk is en dat partijen zich over en weer op de hoogte moeten stellen van interne wijzigingen in hun organisatie (aandelenoverdracht, splitsing etc.).

Ontbijtsessie

Meer weten over de impact van het nieuwe ROZ model kantoorruimte? Op donderdag 16 april van 8.30 tot 9.30 uur ga ik er uitgebreider op in tijdens een ontbijtsessie. Stuur mij een email om u hier voor aan te melden.

Live via Periscope

Kunt u niet aanwezig zijn? De ontbijtsessie wordt live via Periscope uitgezonden. Houd ons Twitter account in de gaten voor meer informatie en een link naar de livestream.

Over de auteur

avatar

Marlies van Schoonhoven-Sloot

Marlies van Schoonhoven-Sloot is advocaat op de vastgoed sectie. Haar passie is huurrecht bedrijfsruimte. Marlies staat bekend om haar scherpe blik en haar snelle denken en handelen waardoor zij, ook onder hoge druk, excelleert. Daarnaast publiceert Marlies regelmatig op haar vakgebied.
Email me