«

»

Malafide webshops zijn niet alleen een nachtmerrie voor consumenten

Als fervent online shopper hoop ik er nooit mee te maken te krijgen: malafide webshops. Een groot probleem voor zowel consumenten die, op zoek naar een koopje, eindigen met een kat in de zak, als voor bedrijven van wie de producten in dit soort webshops worden ‘verkocht’. Per maand krijgt de politie 3.500 meldingen van consumenten die zijn opgelicht door malafide webshops(bron klik hier). En volgens mij is dit slechts het topje van de ijsberg.

“Official” webstore

Onder malafide webshops versta ik in ieder geval:

–      websites die (namaak)producten waarvoor wel betaald is niet leveren

–      websites die namaakproducten aanbieden en verkopen als echt

–      websites die zich schuldig maken aan creditcard fraude

Malafide webshops kunnen je soms ook nog het gevoel geven dat je te maken hebt met een officiële webstore van de producent. Dit doen ze bijvoorbeeld door:

–      gebruik te maken van merknamen in domeinnamen

–      het woord “official” te pas en te onpas op de site te zetten

–      het afbeelden van beeldmateriaal uit de campagnes van de producent

Niet alleen de consument is hier dus slachtoffer. Bedrijven van wie de producten in malafide webshops worden aangeboden, zijn dit ook. Er is vaak sprake van inbreuk op hun intellectuele eigendomsrechten en schade aan de reputatie van het bedrijf. De merken en producten worden te grabbel gegooid zonder dat de producent er iets aan kan doen.

Site op zwart

Een cliënt klopte bij mij aan met de vraag of er iets te doen is tegen een plaag van webshops die zich ten onrechte voordoen als “officiele webstore”. Wij hebben dit binnen onze praktijkgroep vaker bij  de hand. Vaak is één sommatiebrief genoeg om een website uit de lucht te halen en houdt de eigenaar zich verder koest.

Maar soms is optreden nog een heel gedoe. Bijvoorbeeld wanneer de eigenaar onvindbaar is omdat hij zich ergens in het buitenland verstopt heeft. Procederen in Nederland heeft dan niet altijd zin. Bij onvindbare eigenaren proberen we, via de hosting provider van de website, de site op ‘zwart’ te krijgen.

Als er sprake is van een domeinnaam die het merk van de cliënt bevat, en een verzoek tot overdracht van die domeinnaam blijft onbeantwoord, dan is domeinnaamarbitrage een optie. Verder kan nog geprobeerd worden om het schadelijke effect van de sites te verkleinen. Bijvoorbeeld door ze uit de indexering van zoekmachines verwijderd te krijgen of om het gebruik van hun betalingsplatform onmogelijk te maken.

Educated consument

Het is van belang dat de internetconsument educated is, en minder snel in zee gaat met malafide webshops. Hierdoor zal het aantal oplichtingsgevallen dalen. Het schadelijke effect van dit soort webshops voor producenten zal ook kunnen afnemen naarmate consumenten beter doorzien dat het om een malafide webshop gaat..

Het regent online tiplijstjes voor de internetconsument. Volgens mij zijn de twee belangrijkste:

  1. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook! Het is naïef te denken dat je het nieuwste model tas van een duur merk voor de helft op internet kan kopen. Of dat die ene, overal uitverkochte smartphone, nog wel onmiddellijk leverbaar is via een vage site.
  2. Onderzoek altijd de betrouwbaarheid van de webshop waarmee je op het punt staat zaken te doen. Saai, maar echt noodzakelijk. Keurmerken en reviews van gebruikers zijn goede startpunten, maar blijf kritisch. Voor dieper speurwerk kun je terecht bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, www.mijnpolitie.nl, waar je verkopergegevens kunt controleren.

Voor producenten geldt dat het belangrijk is te blijven optreden tegen malafide webshops die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten. Vraag een jurist je te helpen. Je staat volkomen in je recht!

Over de auteur

avatar

Leonie Kroon

Leonie Kroon is werkzaam binnen de praktijkgroep Intellectual Property & Technology. Ze is een ambitieuze advocaat met een passie voor het klassieke intellectuele eigendomsrecht.
Email Me